„Europa este foarte, foarte unită în poziția sa cu privire la acordul nuclear cu Iranul și asta nu se va schimba… Nu vrem o proliferare a armelor nucleare în vecinătatea noastră”, a mai precizat Heiko Maas.
Acestea nu sunt primele negocieri între cele două părți cu privire la Planul de Acțiune Comun și Comprehensiv (JCPOA). Discuții au avut loc frecvent în ultimele luni, existând mai multe propuneri venite din partea UE, toate respinse de Președintele Donald Trump. Ultima dintre ele fiind respinsă chiar pe 8 mai, data la care SUA a denunțat acordul nuclear.
În același timp, Iranul, care depinde de exportul de petrol, își vede economia amenințată de noile sancțiuni americane și, cel puțin la nivel retoric, încearcă să pună presiune pe Uniunea Europeană:
„Băncile europene ar trebui să protejeze comerțul cu Iranul. Nu vrem să începem o luptă cu aceste trei țări (Franța, Germania și Marea Britanie), dar nici nu avem încredere în ele. Europa ar trebui să garanteze pe deplin vânzările de petrol ale Iranului. În cazul în care americanii vor putea afecta vânzările de petrol ale Iranului, europenii ar trebui să compenseze acest lucru și să cumpere petrolul iranian”, a declarat Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Iranul a avertizat, de asemenea, că ar putea reîncepe îmbogățirea uraniului până la 20%.
Uniunea Europeană a făcut, însă, un prim pas, chiar în urmă cu câteva zile. Atunci, Președintele Comisiei Europeane, Jean-Claude Juncker, a anunțat aplicarea unei legi din 1996, care ar urma să blocheze eventuale penalități impuse de Statele Unite companiilor europene, în situația în care acestea nu își vor opri activitățile din Iran. De asemenea, ar împiedica recunoașterea oricăror decizii judecătorești luate de instanțele americane și care ar avea ca efect impunerea unor penalități asupra companiilor europene.
Oficili ai Marii Britanii, Chinei, Germaniei, Franței și Federației Ruse se vor întâlni, vineri, la Viena, cu omologii lor din Iran pentru a discuta modalități de păstra funcțional acordul nuclear.