Uniunea Europeană va acorda un împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei până la sfârșitul anului

Publicat: 10 10. 2024, 12:30

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat acordarea unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei până la sfârșitul anului, ca parte a unui plan G7 de finanțare a apărării Ucrainei împotriva agresiunii ruse.

Majoritatea ambasadorilor UE au susținut emiterea unui împrumut garantat de bugetul comun al blocului comunitar, potrivit unor surse apropiate discuțiilor. Decizia vine după luni de dispute cu privire la modul de structurare a contribuției Uniunii Europene la un fond de 50 de miliarde de dolari (45 miliarde de euro) al G7 pentru sprijinirea Ucrainei, scrie Financial Times.

Opțiunea de a aloca fonduri de la bugetul UE ca o modalitate de a ocoli obiecțiile țărilor care se opun unui ajutor suplimentar pentru Kiev a fost anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei în Ucraina luna trecută.

Conform planului G7, întregul împrumut de 50 de miliarde de dolari va fi rambursat din profiturile provenite din activele de stat rusești înghețate în Occident ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Active în valoare de peste 200 de miliarde de euro sunt înghețate în UE. O treime din această sumă se află la Euroclear, o instituție depozitar din Belgia, conform Reuters.

Rămâne neclar dacă SUA va putea să adere la sistemul G7 și să reducă contribuția Uniunii Europene de la 35 de miliarde de euro. Marea Britanie, Canada și Japonia fac, de asemenea, parte din efortul G7 de strângere de fonduri.

Washingtonul a condiționat participarea sa la împrumutul G7 de prelungirea duratei regimului de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei de la 6 luni la 36 de luni, pentru a garanta că activele rusești rămân înghețate și pentru a pune schema de rambursare pe o bază mai previzibilă.

„Amploarea participării noastre depinde de soliditatea asigurărilor UE că activele rusești vor rămâne imobilizate” până când Moscova plătește pentru distrugerile pe care le-a provocat în Ucraina, a declarat un oficial american.

Ungaria și Slovacia au blocat această modificare a regimului de sancțiuni al UE, punând sub semnul întrebării participarea SUA, au declarat două persoane familiarizate cu decizia.

Malta s-a abținut în timpul votului cu privire la împrumutul de 35 de miliarde de euro, ceea ce a provocat îngrijorare cu privire la neutralitatea sa, însă decizia nu a necesitat unanimitate. Parlamentul European va trebui să aprobe împrumutul până la sfârșitul acestei luni. Un vot ar putea avea loc pe 22 octombrie.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: