Prima pagină » Știri externe » Uniunea Europeană va cere oprirea termocentralelor pe cărbune la nivel mondial și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili

Uniunea Europeană va cere oprirea termocentralelor pe cărbune la nivel mondial și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili

Uniunea Europeană va cere oprirea termocentralelor pe cărbune la nivel mondial și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili
Uniunea Europeană va cere oprirea termocentralelor pe cărbune la nivel mondial și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili. Sursa foto: Shutterstock

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea cere luni oprirea la nivel global a tuturor termocentralelor pe cărbune, dar și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili.

Solicitarea ar urma să fie făcută în contextul în care Uniunea Europeană își propune să facă din combaterea schimbărilor climatice o parte importantă a politicii sale externe, se arată într-un proiect de document consultat de agenția de presă Reuters și citat de Agerpres.

În documentul pe care oficialii europeni speră să îl finalizeze luni, Uniunea Europeană ar urma să adopte o poziție fermă în ceea ce privește domeniul climatic, descurajând statele terțe să mai investească în combustibili fosili.

Totodată, Blocul comunitar își propune să încheie alianțe cu principalele economii ale lumii pentru a putea grăbi reducerea emisiilor poluante la nivel internațional.

Mai multe economii importante au promis reducerea emisiilor de CO2

O serie de țări cum ar fi China, Japonia sau Africa de Sud au promis că vor face eforturi pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon la zero.

Și noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a făcut o promisiune similară în timpul campaniei electorale.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană pare a fi prima care traduce acest obiectiv în acțiuni concrete și urgente, notează sursa citată.

„UE face un apel pentru eliminarea globală a subvenţiilor pentru combustibilii fosili, care sunt dăunătoare pentru mediu, de-a lungul unei perioade de timp clar definite. Aceasta include eliminarea cărbunelui în producţia de energie şi, ca un prim pas, o oprire imediată a tuturor finanţărilor pentru noi infrastructuri care folosesc cărbune. (…) Diplomaţia energetică a UE va descuraja orice noi investiţii în proiecte de infrastructură energetică în ţările terţe, care au la bază combustibili fosili, exceptând acele care sunt total consecvente cu o traiectorie clară spre neutralitatea climatică”, se arată în documentul consultat de Reuters.

Documentul ar putea suferi modificări înaintea adoptării sale de către miniștrii europeni.

Statele UE au convenit reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030

În luna decembrie, statele membre ale Blocului comunitar au convenit ca, până în 2030, să își reducă cu cel puțin 55% emisiile față de nivelul înregistrat în 1990.

În acest context, Uniunea Europeană intenționează să se folosească de influența sa la nivel mondial pentru a se asigura că și alte state și organizații îi vor urma exemplul.

Wender Trio, directorul Climate Action Network Europe, a salutat planul, dar a atras atenția că și Uniunea Europeană va trebui, la rândul său, să elimine complet subvențiile pentru combustibilii fosili acordate pe teritoriul său.

Din cele 159 de miliarde de euro pe care statele membre le-au cheltuit pentru subvențiile din domeniul energiei în 2018, aproape o treime au mers către combustibilii fosili.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și