UNRWA: Israelul continuă să împiedice accesul ajutorului umanitar în Gaza

UNRWA: Israelul continuă să împiedice accesul ajutorului umanitar în Gaza
Directorul UNRWA, Philippe Lazzarini.
Publicat: 22/10/2024, 09:46

Șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, susține că Israelul continuă să împiedice misiunile umanitare să ajungă în nordul Fâșiei Gaza.

Potrivit oficialului, blocarea accesului acestor convoaie umanitare înseamnă că enclava palestiniană nu primește bunuri de strictă necesitate, cum ar fi alimente și medicamente, arată BBC.

„Spitalele au fost atacate și rămân fără energie electrică, în timp ce persoanele rănite rămân fără îngrijiri medicale”, a scris Philippe Lazzarini pe X.

El a mai spus că adăposturile pe care UNRWA încă le mai administrează în Gaza sunt atât de supraaglomerate încât oamenii strămutați au fost „forțați să trăiască în toalete”. De asemenea, el spune că unele persoane care au încercat să fugă din calea conflictului au fost pur și simplu ucise.

UNRWA trage un semnal de alarmă

Avertismentul UNRWA vine în contextul în care Armata israeliană și-a intensificat ofensiva în părți din nordul Fâșiei Gaza, susținând că luptătorii Hamas se regrupează în zonă. Luni, medicii palestinieni au transmis că forțele israeliene au atacat spitale și adăposturi pentru persoanele strămutate.

Armata israeliană a declarat că facilitează evacuarea civililor și se asigură că spitalele rămân operaționale în timp ce continuă „operațiunea împotriva terorismului și a infrastructurii teroriste”, mai arată sursa citată.

Medicii de la Spitalul Indonezian din nordul Gazei au declarat pentru Reuters că trupele israeliene au luat cu asalt o școală și i-au reținut pe bărbații care se adăposteau acolo, iar mai apoi au incendiat clădirea.

Presa palestiniană a mai informat că cel puțin zece persoane au fost ucise de forțele israeliene în urma unui atac care a vizat o tabără pentru persoane strămutate aflată în Jabalia, o zonă urbană dens populată din nordul orașului Gaza.

Organismul militar israelian responsabil de gestionarea punctelor de trecere în Gaza, Cogat, a anunțat, însă, că 41 de camioane cu ajutoare și șase cisterne de combustibil au ajuns în nordul enclavei și că o misiune UNICEF ​​a reușit să livreze vaccinuri împotriva poliomielitei în regiune.

Cogat a spus că există, de asemenea, 600 de camioane cu ajutoare care așteaptă să fie ridicate și distribuite la diferite puncte de trecere, majoritatea de către agențiile ONU.

ONU a declarat că nu a fost permis accesul niciunui tip de ajutor umanitar în nordul Gazei în primele două săptămâni ale lunii octombrie, când Armata israeliană și-a început ofensiva în și în jurul orașului Jabalia.

SUA au avertizat Israelul cu privire la livrările din Gaza

Administrația Joe Biden a confirmat, marți seară, că a transmis un avertisment Israelului în legătură cu nivelul asistenței umanitare destinate populației din Fâșia Gaza, Washingtonul semnalând că pot apărea anumite ”implicații”, după ce surse guvernamentale israeliene au dezvăluit că există riscul opririi livrărilor de armament.

„Secretarul de Stat Antony Blinken a trimis într-adevăr, duminică, o scrisoare, împreună cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, adresată ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, și ministrului Afacerilor Strategice, Ron Dermer, pentru a exprima preocupările noastre referitoare la nivelul asistenței umanitare din Fâșia Gaza. Este o scrisoare pe care noi o consideram o formă de comunicare diplomatică privată, nu intenționam să o facem publică, dar acum, dat fiind că este publică, sunt bucuros să o confirm și discut despre ea într-o anumită măsură. Cred că scrisoarea trebuie plasată în contextul comunicărilor noastre și preocupărilor exprimate de mult timp în legătură cu nivelul de asistență care ajunge la civilii palestinieni”, a declarat, într-o conferință de presă, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

CITEȘTE ȘI:

Administrația SUA confirmă AVERTISMENTUL adresat Guvernului Netanyahu /„Sperăm că Israelul va face schimbările solicitate”

Israelul intensifică asistența UMANITARĂ în Gaza, pe fondul presiunilor SUA /Cel puțin 16 morți în atacul israelian asupra orașului libanez Nabatieh

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cel mai mare escroc din istorie: Povestea incredibilă a bărbatului care a reușit să vândă...
Ținuta atipică aleasă de Daniela Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Invitații...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru 2025
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Din culisele primei dezbateri prezidențiale, Elena Lasconi la Antena 3 CNN. Ce nu s-a văzut...
Cum poți reclama șoferii agresivi în trafic pe noua aplicație a MAI. Ce informații trebuie...
Este oficial! Acestor 1.000.000 de pensionari români li se va mări din nou pensia, în...
Obiceiul banal care le umflă românilor factura la încălzire în sezonul rece. Toată lumea face...
Ai răbdare de trei ori mai mult, dar câştigul creşte de zece ori. Cum investim...
Cine sunt victimele accidentului de pe DN 2 Urziceni-Buzău? Un minor de 14 ani și...
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O altă persoană își parchează mașina în fața curții tale? Ce poți face, legal
Efectul Trump: Acţiunile companiilor europene dependente de export scad înaintea alegerilor din SUA. Candidatul Partidului...
ADEVĂRUL despre cel mai BOGAT pasager de pe Titanic! Înainte de catastrofă, a vrut să...
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele...
Nativii care își schimbă cariera. Vin mari lovituri financiare
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
Cine este, de fapt, Cristina Săvulescu, nora Deliei Budeanu? Povestea designerului preferat de Lady Gaga...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
Elon Musk, critic al imigrației, ar fi lucrat ilegal în Statele Unite în anii 1990