Unsprezece țări din cadrul G20 îndeamnă la un „răspuns internațional puternic” împotriva Damascului
Unsprezece țări reprezentate la G20 au îndemnat vineri, într-un comunicat, la un „răspuns internațional puternic” în urma folosirii armelor chimice în Siria, oferind asigurări că responsabilitatea regimului Bashar al-Assad în atacul chimic de la 21 august este stabilită „în mod clar”, relatează AFP.
Australia, Canada, Franța, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Spania (care nu este membru în mod oficial, dar care este invitat permanent), Turcia, Marea Britanie și Statele Unite sunt semnatarele acestui apel difuzat de Casa Albă la finalul summitului G20 de la Sankt Petersburg (Rusia).
„Condamnăm în termenii cei mai fermi atacul oribil cu arme chimice în suburbiile Damascului, pe 21 august, care a costat viața atâtor bărbați, femei și copii”, afirmă aceste țări.
„Probele evidențiază în mod clar responsabilitatea Guvernului sirian în acest atac”, declară semnatarii. „Îndemnăm la un răspuns internațional puternic față de această încălcare gravă a regulilor și valorilor în vigoare în lume, cu scopul de a transmite un mesaj clar, pentru ca acest tip de atrocitate să nu se repete. Este necesar ca cei care au comis aceste crime să fie trași la răspundere pentru ele”, continuă ei.
„Semnatarii au cerut întotdeauna o rezoluție puternică a Consiliului de Securitate al ONU”, dar acesta „este paralizat, așa cum a fost mereu în ultimii doi ani și jumătate”, iar „lumea nu poate aștepta rezultatul unor procese interminabile, sortite eșecului”, se subliniază în document.
Europenii semnatari afirmă totodată că vor continua să caute o „poziție comună”, în contextul în care la Vilnius începe o reuniune a miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene (UE).
Acest text, care nu menționează în mod explicit vreo intervenție militară, este dovada negru pe alb a disensiunilor în rândul comunității internaționale.
Summitul G20 s-a desfășurat pe fondul escaladării tensiunilor între Statele Unite, principalele susținătoare ale represaliilor militare, și Rusia, susținătoarea loială a regimului lui Bashar al-Assad, care respinge de doi ani și jumătate, împreună cu China, orice rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU împotriva Damascului.