Unul din șapte voluntari vaccinați cu „Sputnik V” împotriva COVID-19 s-a plâns de efecte secundare
Unul din șapte voluntari înscriși pentru testarea vaccinului rusesc împotriva COVID-19, denumit „Sputnik V”, s-a plâns de efecte secundare, precum stări de slăbiciune și dureri musculare, a anunțat ministrul sănătății de la Moscova.
Rusia a început luna trecută testarea în masă a vaccinului Sputnik V. Testele implică peste pe 40.000 de voluntari. Studiile clinice finale ale vaccinului rusesc denumit „Sputnik V” au început în septembrie, la Moscova, existând însă incertitudini cu privire la siguranța și eficacitatea acestuia pe termen lung.
Aproximativ 14% dintre persoanele testate cu Sputni V au acuzat slăbiciune, dureri musculare și ocazionale creșteri ale temperaturii
Mihail Murașko, ministrul sănătății din Rusia, a spus că au fost vaccinați până acum peste 300 dintre cei 40.000 de voluntari înscriși, relatează The Moscow Times.
„Aproximativ 14% au avut mici efecte secundare de slăbiciune, dureri musculare pentru 24 de ore și ocazionale creșteri ale temperaturii”, a spus ministrul citat de agenția TASS, adăugând că aceste simptome au dispărut a doua zi.
„Complicațiile sunt detaliate în instrucțiunile de utilizare, fiind previzibile”, a adăugat Murașko. Acesta a precizat că voluntarilor li se va administra o a doua doză de vaccin într-un interval de 21 de zile de la prima injecție.
De asemenea, mai mulți oficiali guvernamentali și membri de partid ar participa la această testare. Ministrul sănătății a precizat că populația din Rusia va putea fi testată la finalul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie.
Duminică, Rusia a raportat 6.148 de noi cazuri de coronavirus, a doua zi când numărul de cazuri de îmbolnăviri depășește 6.000. De asemenea, 79 de persoane au murit din cauza infecţiei cu COVID în ultimele 24 de ore ceea ce duce numărul deceselor la 19.418. Autoritățile de la Moscova anunță că numărul total de infecţii a ajuns la 1.103.399.
Un cunoscut pneumolog din Rusia și-a dat demisia din Ministerului Sănătății luna trecută, invocând faptul că au loc „violări grosolane” ale eticii medicale
Pneumologul Alexandr Chuchalin s-a implicat în campania de promovare a vaccinului Sputnik V adoptând o poziție contrară probabil așteptărilor lui Vladimir Putin – specialistul s-a opus înregistrării acestuia motivându-și alegerea prin faptul că nu i-a fost dovedită eficiența.
De asemenea, acesta i-a acuzat pe cei doi cercetători care au condus eforturile de dezvoltare a vaccinului, Alexandr Gintsburg, directorul Institutului Gameleia, respectiv Serghei Borisevich, virusolog militar, că ignoră principiile eticii medicale în lansarea acestuia în producţie, potrivit Daily Mail.
Rusia va furniza 100 de milioane de doze ale vaccinului său anti-coronavirus către India
Livrarea vaccinurilor va avea loc după finalizarea studiilor finale și a etapelor de reglementare, a anunțat fondul suveran al Rusiei care finanțează proiectul, relatează The Moscow Times. India este una dintre țările care și-au exprimat interesul pentru testarea și obținerea vaccinului Sputnik V din Rusia. De asemenea, Brazilia, Mexicul și Kazahstanul au semnat acorduri de aprovizionare cu Rusia până acum.
Fondul rus de investiții directe (RDIF) a declarat că a colaborat cu compania farmaceutică globală Dr. Reddy’s, cu sediul în Hyderabad, în ceea ce privește studiile clinice și distribuția Sputnik V în India.