Unul dintre asasinii premierului sârb în 2003 va fi extrădat de Spania. El a fost condamnat la 35 de ani de închisoare
Justiția spaniolă a autorizat extrădarea sârbului Vladimir Milisavljevici, unul dintre autorii asasinatului premierului sârb Zoran Djindjici, în martie 2003, potrivit unei hotărâri publicate miercuri, relatează AFP.
Condamnat în Serbia la 35 de ani de închisoare, în contumacie, pentru asasinarea premierului Zoran Djindjici, Vladimir Milisavljevici a fost arestat în februarie 2012 la Valencia, în estul Spaniei.
Înainte de expulzare, el va trebui să își ispășească mai întâi pedepsele în Spania, unde urmează să fie judecat pentru asasinat și deținere ilegală de arme, potrivit unei hotărâri a Audienței Naționale, cea mai înaltă jurisdicție penală, pronunțată la 20 decembrie.
În vederea extrădării, Audiența Națională impune drept condiție desfășurarea unui nou proces penal în Serbia, dacă persoana condamnată dorește acest lucru, așa cum s-a angajat justiția sârbă.
Belgradul a solicitat justiției spaniole, în martie, extrădarea lui Vladimir Milisavljevici și altor doi criminali sârbi, arestați în Spania, considerați deosebit de periculoși de către autoritățile sârbe.
Ministerul sârb al Justiției a trimis la vremea respectivă Spaniei un dosar voluminos, de aproximativ 2.000 de pagini, referitor la Vladimir Milisavljevici, Luka Bojovici și Sinisa Petrici.
Potrivit hotărârii de condamnare din Serbia, Vladimir Milisavljevici conducea mașina la bordul căreia se aflau persoanele care au tras cu o pușcă cu lunetă asupra premierul sârb, la 12 martie 2003, în fața sediului Guvernului, rănindu-l mortal.
Toți sunt membri ai „clanului de la Zemun” (numele unui cartier de periferie din nordul Belgradului), o organizație mafiotă în care Luka Bojovici este considerat unul dintre lideri.
Luka Bojovici, care nu a participat la asasinarea lui Zoran Djindjici, este acuzat pentru 20 de crime, trafic de persoane, de droguri și de arme în numeroase țări, inclusiv în Serbia, Olanda și Spania.
„Clanul de la Zemun”, format din membri ai grupului paramilitar cunoscut sub numele „Tigrii lui Arkan”, activ în timpul Războiului din fosta Iugoslavie, este considerat vinovată de asasinarea lui Zoran Djindjici. Premierul reformist prooccidental a fost învestit în 2001, după îndepărtarea de la putere a președintelui sârb Slobodan Miloșevici.
În total, 12 persoane au fost condamnate, în 2007, la pedepse cuprinse între opt și 40 de ani de închisoare.
Curtea Supremă din Serbia a respins, în noiembrie 2009, apelurile lui Milorad „Legija” Ulemek, organizatorul asasinatului, și lunetistuolui Zvezdan Jovanovici, autorul crimei, ambii condamnați la 40 de ani de închisoare.
În februarie 2012, la puțin timp după arestarea lui Vladimir Milisavljevici, poliția spaniolă a anunțat că a descoperit o ascunzătoare de arme în care se aflau trei puști de asalt, nouă pistoale semiautomate, un port-chei pistol, o pușcă, amortizoare, încărcătoare și numeroase muniții.
Ea a destructurat, în noiembrie 2012, o rețea de traficanți de droguri suspectată că finanța Clanul de la Zemun „prin producții de marijuana” pe trei plantații, în Insulele Canare (Spania), unde au fost confiscate aproape 700 de plante de canabis.
Potrivit poliției, o ramură a grupului a creat o structură de producție de marijuana în Gran Canaria. De asemenea, 30 de registre contabile și 840.000 de euro depuși în conturi bancare au fost confiscați.