Unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din lume avertizează UE cu privire la Rusia
Investitorul și filantropul american argumentează că amestecul de autoritarism și naționalism agresiv al lui Putin reprezintă modelul alternativ al democrațiilor liberale europene, evocând admirația pe care și-au exprimat-o față de liderul rus lideri ai unor partide xenofobe și antieuropene ca Nigel Farage (Ukip) și Marine Le Pen (Frontul Național), ori premierul Ungariei Viktor Orbán, potrivit ziarului The Guardian.
„Europa se confruntă cu o provocare la adresa însăși existenței sale din partea Rusiei. Nici liderii europeni și nici cetățenii lor nu sunt conștienți pe deplin de această provocare și nu știu cum să-i facă față”, scrie Soros într-un editorial publicat în The New York Review of Books.
„Acum Rusia prezintă o alternativă care reprezintă o provocare fundamentală la adresa valorilor și principiilor pe care a fost fondată inițial Uniunea Europeană. Ea se bazează pe utilizarea forței pe care o manifestă prin reprimare acasă și agresiune în străinătate, ca opuse statului de drept”, subliniază el.
Soros a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că „există o nemulțumire generală față de UE, ca urmare a crizei euro, care a pervertit imboldul inițial de formare a unei uniuni de state democratice care împărtășesc aceleași idei. Criza euro a fost prost gestionată și a durat mult timp, transformând o uniune voluntară între egali în cu totul altceva”.
Soros apreciază că UE a devenit o relație disfuncțională între națiuni-creditoare și națiuni-debitoare, generând un resentiment amplu. „Putin a stabilit relații bune cu cei care agită împotriva Europei”, denunță el. „Eșecul Europei ca experiment al unui Guvern supranațional va transforma Rusia într-o potențială amenințare… Colapsul Ucrainei va fi o pierdere imensă pentru NATO, UE și Statele Unite. O Rusie victorioasă va deveni mult mai influentă înăuntrul UE și va reprezenta o amenințare puternică pentru statele baltice, care au populații importante de etnici ruși”, subliniază Soros.
Fondatorul și președintele rețelei de fundații prodemocrație Open Society preconizează că, după alegerile din Ucraina, duminică, Putin îi va oferi omologului său ucrainean Petro Poroșenko o înțelegere asupra livrărilor de gaze naturale, cu condiția ca acesta să numească un premier pe care-l agreează. În cazul unui refuz, Putin „poate reveni la o victorie mai mică, aflată la îndemână: poate deschide cu forța un drum din Rusia în Crimeea și (regiunea separatistă moldoveană) Transnistria înainte să vină iarna”.
El îndeamnă la o consolidare a susținerii occidentale față de Ucraina, printr-o „injecție cash imediată de cel puțin 20 de miliarde de dolari și ppromisiunea unei suplimentări atunci când este nevooie”, pentru stingerea datoriei publice, iar ajutorarea reformării sectorului energetic al țării ar face Ucraina mai puțin dependentă de Rusia. Ajutând reformatorii Ucraineni, el argumentează că UE își va redescopri principiile fondatoare. „Uniunea Europeană se va salva pe ea-însăși salvând Ucraina”, subliniază George Soros.