Prima pagină » Știri externe » Unul dintre cele mai mari mistere japoneze din Al Doilea Război Mondial, elucidat după declasificarea unor documente militare ale SUA

Unul dintre cele mai mari mistere japoneze din Al Doilea Război Mondial, elucidat după declasificarea unor documente militare ale SUA

Unul dintre cele mai mari mistere japoneze din Al Doilea Război Mondial, elucidat după declasificarea unor documente militare ale SUA
Premierul japonez Hideki Tojo este considerat criminal de război, fiind unul dintre cei care au plănuit atacul de la Pearl Harbor, în urma căruia Statele Unite ale Americii au intrat în Al Doilea Război Mondial / Sursă FOTO: Profimedia Images

Timp ce zeci de ani locul în care se află rămășițele prim-ministrului japonez executat Hideki Tojo, care a ocupat funcția în Al Doilea Război Mondial, a fost învăluit în mister, fiind considerat unul dintre cele mai mari ale țării pe care a condus-o. Documente militare americane declasificate recent fac lumină în acest caz.

Un profesor universitar japonez a făcut publice recent documente militare declasificate ale Statelor Unite ale Americii în care se pare că se află informații referitoare la locul în care se află rămășițele lui Hideki Tojo, relatează Independent.

În documente se arată să rămășițele prim-ministrului japonez, unul dintre cei care a plănuit atacul de la Pearl Harbor, au fost incinerate iar cenușa a fost aruncată deasupra Oceaului Pacific dintr-un avion militar american, la aproximativ 50 de kilometri est de orașul japonez Yokohama, al doilea cel mai mare oraș din stat.

Se pare că împrăștierea cenușei a fost o  misiune secretă de rang înalt întrucât oficialii americani ar fi luat măsuri extreme ca rămășițele lui Hideki Tojo și a altor șase persoane executate alături de el să nu ajungă în mâna extremiștilor naționaliști care i-ar fi transformat în martiri.

Premierul japonez, executat alături de alte șase persoane

Cei șapte au fost spânzurați pentru crime de război, înaintea Crăciunului din 1948, la trei ani după înfrângerea Japoniei.

Descoperirea făcută de profesorul universitar japonez aduce un fel de încheiere a unui capital dureros din istoria Japoniei, în timp politicienii japonezi conservatori încearcă să „curețe” istoria țării, fapt care duce la tensiuni cu victimele războiului, în special cu cele din China și Coreea de Sud.

Profesorul Hiroaki Takazawa, de la Universitatea Nihon, a petrecut ani de zile verificând informațiile și detaliile descoperite iar ulterior le-a făcut publice, dezvăluind în mod oficial în cursul săptămânii trecute locația unde a fost împrăștiată cenușa prim-ministrului japonez.

Acesta a găsit documentele declasificate în 2018, la Arhivele Naționale ale SUA, care se află în Washington. Se crede că acestea sunt primele documente oficiale făcute publice care conțin detalii despre rămășițele celor șapte persoane executate, potrivit Institutului Național Japonez pentru Studii de Apărare și Centrului Japonez pentru Înregistrări Istorice din Asia.

Unul dintre cele mai mari mistere japoneze din Al Doilea Război Mondial, elucidat după declasificarea unor documente militare ale SUA

Atacul de la Pearl Harbor a fost făcut de Marina Imperială Japoneză împotriva bazei navale din Hawaii, în dimineața zilei de duminică, 7 decembrie 1941 / Sursă FOTO: Profimedia Images

Ce susține strănepotul lui Tojo, după descoperirea locației rămășițelor

Hidetoshi Tojo, strănepotul liderului, a declarat pentru The Associated Press că absența informațiilor despre rămășițe a fost mult timp o umilință pentru familiile îndurerate, dar este ușurat că au ieșit la iveală.

„Dacă rămășițele sale ar fi fost măcar împrăștiate în apele teritoriale japoneze… cred că a fost totuși oarecum norocos. Vreau să-mi invit prietenii și să depun flori, să-i aduc un omagiu” dacă vor fi disponibile mai multe detalii despre locația rămășițelor, a declarat Hidetosahi Tojo.

Hideki Tojo, prim-ministru în cea mai mare parte a celui de-Al Doilea Război Mondial, este o figură complicată, venerată de unii conservatori ca patriot, dar detestată de mulți din Occident pentru prelungirea războiului, care s-a încheiat abia după bombardamentele atomice americane de la Hiroshima și Nagasaki.

La aproximativ o lună după 15 august 1945, când împăratul Hirohito de atunci a anunțat unei națiuni uimite înfrângerea Japoniei, Tojo s-a împușcat într-o tentativă de sinucidere eșuată, când urma să fie arestat la casa lui din Tokyo.

Armata SUA nu a lăsat „niciun fir” de cenușă în urmă

Într-unul dintre documentele recent dezvăluite – datat 23 decembrie 1948 și având o ștampilă „secretă”, maiorul armatei SUA Luther Frierson a scris: „Certific că am primit rămășițele, am supravegheat incinerarea și am împrăștiat personal cenușa următorilor criminali de război executați, pe mare dintr-un avion de legătură al Armatei a VIII-a”.

Întreaga operațiune a fost tensionată, oficialii americani fiind extrem de atenți să nu lase deloc cenușă, aparent pentru a împiedica furtul acesteia de către ultra-naționaliștii, a explicat profesorul Takazawa.

„În plus față de încercarea lor de a împiedica glorificarea rămășițelor, cred că armata SUA a fost hotărâtă să nu lase rămășițele să se întoarcă pe teritoriul japonez… ca o umilință final”, a susținut specialistul.

Documentele menționează că atunci când incinerarea a fost finalizată, cuptoarele au fost „curățate de rămășițe în întregime” – „Au fost luate măsuri speciale de precauție pentru a nu lăsa în urmă nici cele mai mici particule de rămășițe”, a scris Frierson.

Citește și