Autoritățile unuia dintre cele mai vizitate orașe din Europa vor să reducă numărul de turiști. Iar argumentul este, înainte de toate, unul de ordin economic.
„Nu consumă nimic, pur și simplu se plimbă patru, cinci ore și pleacă”, se plâng edilii.
Turismul a ridicat Barcelona în topul celor mai vizitate orașe din lume, dar acum a devenit o problemă pentru autoritățile locale, care caută să limiteze prezența străinilor.
Discuțiile au pornit de la afluxul tot mai mare de nave de croazieră în portul catalan. Zilnic, mii de turiști ajung pentru câteva ore în Barcelona, se plimbă prin centrul orașului, privesc clădirile, fac poze și pleacă fără a cheltui un euro. Astfel, remarcă municipalitatea, în pofida popularității uriașe a Barcelonei, turiștii nu mai au un impact economic major.
„Te vei plimba și, dintr-o dată, va apărea această masă de oameni care apar împreună pe stradă. Ei nu consumă nimic și nu au un impact economic… Pur și simplu se plimbă timp de patru sau cinci ore și pleacă”, a reacționat Janet Sanz, viceprimar al Barcelonei și consilier responsabil cu ecologia, urbanismul și mobilitatea.
În urmă cu o săptămână, cinci nave de croazieră au sosit la Barcelona într-o singură zi, iar pentru vineri, 14 aprilie, sunt așteptate opt. Autoritățile caută să limiteze la 200.000 numărul de turiști care ajung în Barcelona ca pasageri pe astfel de vase de croazieră.
Totuși, autoritățile portuare o contrazic pe Sanz și spun că 58% dintre turiștii care fac croaziere și au tranzitat Barcelona de la începutul anului și până acum fie și-au început, fie au încheiat vacanța în acest oraș. Ei au petrecut mai mult de o zi în Barcelona și, implicit, au contribuit la economia zonei.
De câteva săptămâni, catalanii au protestat în stradă sub sloganul „Opriți invazia turiștilor! Violența turistică pe care o suferim este de nesuportat”, cerând stoparea acestui „fenomen” periculos, cum îl numesc ei.
Potrivit viceprimarului Janet Sanz, „este responsabilitatea tuturor, în special a celor din sectorul turismului, să se asigure că Barcelona nu devine un parc tematic”. „În momentul în care va deveni așa, nu va mai prezenta interes pentru turiști”, precizat Sanz, potrivit The Guardian.