Cel mai recent eveniment meteorologic a avut loc duminică, 23 decembrie, în zona Strâmtorii Sunda din Indonezia când erupția vulcanului Krakatoa a provocat un val tsunami care a măturat practic plajele din zona de coastă a arhipelagului indonezian. Sute de case au fost distruse, iar 429 de persoane au murit, aproape 1.500 au fost rănite și peste 150 sunt considerate dispărute, conform ultimului bilanț.
Un alt val tsunami de doi metri a lovit localitatea Palu situată pe insula Sulawesi din Indonezia. Valul seismic s-a format în urma cutremurului de magnitudine 7,5 care a avut loc pe 28 septembrie. Peste 2.000 de persoane au decedat, mii de persoane au fost rănite și alte câteva mii de victime au fost îngropate sub dărâmături.
Ciclonul Zorbas a lovit Grecia. Ploi puternice și valuri de 11 metri înălțime în larg
Satele și orașele din regiunea Messinia din Peloponez au fost lovite de ciclonul Zorbas, care a provocat inundații și alunecări de teren, drumurile, străzile, casele și magazinele fiind inundate, în special în zonele Corinthos, Koroni, Finikounda și Methoni, dărâmând copacii și scufundând vasele de pescuit și iahturile.
În filmulețele postate pe internet se poate observa cum puterea ciclonului își face simțită prezența cu furie. Ambarcațiunile sunt răsturnate și aduse la țărm, vântul străpunge barurile de pe plajă și umbrelele sunt luate de vânt, în timp ce apa acoperă plaja.
SUA, lovită de uraganele Florence și Michael: Peste 1,7 milioane de americani, evacuați din calea urgiei
Cel puțin 37 de persoane au murit în Statele Unite în urma uraganului Florence, care a afectat la începutul lunii septembrie statele americane Carolina de Nord, Carolina de Sud și Virginia și care a forțat evacuarea a peste un milion de persoane. Dintre cele 37 de decese confirmate, 27 s-au înregistrat în Carolina de Nord. Aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza uraganului unde rafalele de vânt au atins viteze de până la 225 km/h.
Cel de-al doilea uragan care a avut loc în SUA anul acesta a fost uraganul Michael, care a lovit zona de coastă din nord-vestul Floridei, cu vânturi susținute de până la 250 km pe oră și a produs foarte multe pagube materiale. Una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit vreodată zona continentală a Statelor Unite a ucis 20 de persoane în Florida, cinci în Virginia, trei în Carolina de Nord și una în Georgia. Inundațiile cauzate de uragan s-au produs în zona Panhandle/ Apalachicola. În Panama City, rafalele de vânt de 160 de kilometri pe oră au doborât numeroși copaci, avariind locuințe și autoturisme.
Inundațiile din Nigeria au omorât 100 de persoane
Inundațiile care au afectat mai multe state din centrul și sudul Nigeriei în septembrie au dus la moartea a 100 de persoane din zece state, a anunțat agenția nigeriană pentru urgențe și dezastre.
Astfel de inundații tind să aibă loc în fiecare an în sezonul ploios, din cauza infrastructurii slabe și a lipsei planificării de protecție împotriva inundațiilor, dar anul acesta pagubele au fost cele mai grave din 2012 încoace. Autoritățile nigeriene au decretat în urma ploilor torențiale, care au căzut în patru state, stare de dezastru național, respectiv în Kogi, Niger, Anambra și Delta.
India: Cea mai gravă inundație din ultimul secol
Apoape 400 de persoane și-au pierdut viața în luna august în uma inundațiilor provocate de muson în statul Kerala din India, iar peste un milion de persoane au fost evacuate și trimise în zeci de mii de refugii de pe teritoriul țării. Sute de sate au fost inundate, iar peste mii de de kilometri de drumuri și căi ferate au fost parțial sau total distruse, au anunțat oficialii indieni. Inundația din statul Kerala este cea mai gravă din ultimul secol din India.
Incendiile de vegetație au făcut ravagii în Grecia și California
În Grecia, cel puțin 91 de persoane au decedat, 550 au fost rănite, iar 25 au fost date dispărute, în urma incendiilor de vegetație care au devastat la sfârșitul lunii iulie regiunea Atenei. Marea majoritate a victimelor au decedat în mod direct din cauza incendiilor de vegetație, însă câteva persoane s-au înecat încercând să scape de flăcări. Vântul puternic și seceta a favorizat răspândirea focului spre zonele rezidențiale, sute de persoane fiind nevoite să se refugieze în mare pentru a scăpa de flăcări.
Autoritățile din Grecia au anunțat că principala cauză a încendiilor de vegetație a fost neglijența, însă oficiali greci au afirmat că au existat indicii și semne că unele incendii au fost declanșate intenționat. Presa și opoziția din Grecia a criticat dur modul în care autoritățile au reacționat la această calamitate, mai ales că incendiile de vegetație sunt relativ frecvente în această țară.
Autoritățile din Grecia au anunțat ulterior că devastatorul incendiu a fost cauzat de un foc lăsat nesupravegheat, iar un localnic a fost identificat ca principal suspect.
Statul american California s-a confruntat în toamna lui 2018 cu cele mai grave incendii de vegetație înregistrate în acest stat, al căror bilanț este de cel puțin 88 de morți, 49 de dispăruți, iar aproximativ 18.000 de clădiri au fost distruse de flăcări, au anunțat autoritățile din Statele Unite. Paradise, un oraș de 27.000 de locuitori a fost în mare parte distrus de focul ucigaș numit Camp Fire. Peste 8.800 de clădiri, majoritatea case, au ars din temelii în Paradise și împrejurimi.
Salvați după 9 zile! 13 tineri fotbaliști, blocați într-o peșteră din Thailanda
La finalul lunii iunie jucătorii unei echipe de fotbal de juniori și antrenorul acestora au râmas blocați timp de două săptămâni în peștera Tham Luang din Thailanda. Operațiunea de salvare a celor 13 sportivi a afost îngreunată de apa care s-a adunat în interiorul peșterii în urma unor ploi torențiale și a reprezentat un efort internațional, la care au participat experți din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos și Myanmar.
Copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani și antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost declarați dispăruți în data de 23 iunie. Cei 13 sportivi explorau peștera când au fost surprinși de inundații și nu au mai putut ieși la suprafață. Aproximativ 1.000 de persoane au fost implicate în operațiunea de salvare, printre care scafandri, personal militar și voluntari civili.
Și miliardarul american Elon Musk s-a implicat în salvarea copiilor, dar gestul acestuia a fost umbrit de un scandal. Scafandrul britanic, care a ajutat la salvarea a 12 sportivi și a antrenorului lor blocați anul acesta într-o peșteră din Thailanda, l-a dat în judecată pe miliardarul american Elon Musk pentru defăimare, după ce acesta l-a acuzat pe scafandru că este un „abuzator de copii”.
Prăbușirea unui pod în Genova: O tragedie cu cel puțin 38 de morți, printre care și doi români
În Italia, un pod rutier pe de autostrada A10 s-a prăbușit în apropiere de orașul Genova. Cel puțin 38 persoane au decedat, alte câteva au fost grav rănite, iar aproximativ zece au fost date dispărute, în urma prăbușirii unei secțiuni a podului Morandi. Acesta trece pe deasupra unor centre comerciale, fabrici, locuințe, linia feroviară Genova-Milano și râul Polcevera, s-a prăbușit pe data de 14 august în jurul orei locale 11.30 (ora României, 12.30). Podul a fost construit în anii 1960 și reabilitat în 2016. Aproximativ zece vehicule, în care se aflau mai multe persoane, au fost afectate de prăbușirea podului în cursul unei ploi torențiale.
Printre victime au fost și doi români care au murit în urma acestui eveniment.
Accidentul aviatic din Indonezia: 189 de persoane au decedat
Un avion Boeing 737 al companiei aeriene Lion Air s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat din capitala indoneziană Jakarta, au informat oficialii indonezieni. Cursa JT-610 a decolat din Jakarta în dimineața zilei de 29 octombrie la ora locală 06.20 la aproximativ 13 minute după decolarea de pe Aeroportul Internațional Soekarno-Hatta. Avionul ar fi trebuit să aterizeze o oră mai târziu în Pangkal Pinang. Toate cele 189 de persoane aflate la bord au decedat în urma accidentului.
Scufundarea unui feribot în Tanzania
Cel puțin 224 de persoane au decedat după ce un feribot s-a răsturnat și apoi scufundat în Lacul Victoria din Tanzania, potrivit bilanțului anunțat duminică de autoritățile tanzaniene. Feribotul MV Nyerere s-a scufundat pe 20 septembrie în Lacul Victoria, la doar câțiva metri de docul Insulei Ukerewe din Tanzania, cea mai mare insulă de pe lac. Cel puțin 40 de persoane au supraviețuit, au precizat autoritățile.
Cauza precisă a producerii tragediei nu este cunoscută, însă ancheta preliminară indică faptul că feribotul era supraîncărcat.
Foto: Captură