URAGANUL „apocalipsei” amenință să facă ravagii în Florida cu valuri de 5 metri. Oamenii sunt rugați să-și scrie numele pe mână

URAGANUL „apocalipsei” amenință să facă ravagii în Florida cu valuri de 5 metri. Oamenii sunt rugați să-și scrie numele pe mână
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 08/10/2024, 11:01

Statele Unite se pregătesc pentru un nou uragan dezastruos. Uraganul Milton, clasificat ca fiind de categoria 5, va aduce vânturi de peste 250 de kilometri pe oră și se îndreaptă spre Florida, unde locuitorilor li s-a cerut să se pregătească pentru cea mai mare evacuare din ultimii ani. 

Uraganul Milton, considerat unul dintre cele mai puternice din ultimii ani, a generat panică în rândul localnicilor din Tampa, Florida.

Situația este atât de alarmantă încât oamenii au fost sfătuiți să-și scrie numele pe mâini, pentru a putea fi identificați în eventualitatea în care sunt luați de ape. Pentru a-și proteja locuințele, locuitorii au ridicat bariere din sute de saci de nisip, iar unii s-au baricadat deja în case.

Trauma lăsată de uraganul Helene, care a devastat zona cu câteva săptămâni în urmă, a determinat mulți locuitori să acționeze rapid pentru a preveni un nou dezastru. Pagubele cauzate de Helene sunt considerabile, cu grămezi de mobilă și saltele abandonate în fața caselor.

Kamala Harris, vicepreședinta SUA, a declarat: „Acesta va fi un uragan foarte, foarte serios. Vă îndemn să luați tot ce aveți nevoie și să ascultați ordinele pe care le primiți de la autoritățile locale.”

Valuri apocaliptice de până la 5 metri 

Centrul Național pentru Uragane din SUA a estimat că uraganul Milton ar putea lovi în apropierea zonei metropolitane Tampa Bay, unde trăiesc peste 3 milioane de oameni.

Aceștia au fost nevoiți să treacă deja prin obstacolele lăsate în urmă de uraganul Helene în drumul lor spre evacuare. Cu rafale de vânt de până la 270 km/h, Milton a atins categoria maximă pe scara Saffir-Simpson a uraganelor, care are cinci nivele.

Viteza vântului ar putea scădea la 233 km/h înainte de a ajunge pe țărm, ceea ce ar face să fie un uragan de categoria 4, capabil să producă pagube catastrofale, inclusiv întreruperi de curent electric ce ar putea dura zile întregi.

Presiunea minimă a uraganului Milton a scăzut sub 900 mb, cu o presiune centrală de 897 mb, făcându-l al cincilea cel mai intens uragan din istoria Atlanticului.

Meteorologul american Noah Bergren a declarat: „Este al patrulea cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în această parte a lumii. Ochiul furtunii este mic, având aproape 3,8 mile lățime, iar intensitatea sa este aproape de limita matematică a ceea ce poate produce atmosfera Pământului deasupra acestei ape oceanice.”

Alimentat de apele calde din Golful Mexic, Milton a devenit a treia furtună cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în Oceanul Atlantic, trecând de la furtună tropicală la uragan de categoria 5 în mai puțin de 24 de ore.

Traiectoria sa de la vest la est este neobișnuită, având în vedere că uraganele din Golf se formează de obicei în Marea Caraibelor.

Jonathan Lin, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Cornell, a afirmat: „Este extrem de rar ca un uragan să se formeze în vestul Golfului și să se îndrepte spre est, ajungând pe coasta de vest a Floridei. Aceasta are implicații importante, deoarece traiectoria furtunii influențează intensitatea valului de furtună”, potrivit Observatornews.ro.

Ordin de evacuare pentru sute de mii de oameni

Luni, la ora locală 22:00 (marți, ora 05:00 ora României), ochiul furtunii se afla la 60 km nord-nord-vest de Progreso, un port mexican din apropierea capitalei statului Yucatan, Merida, și la 1.015 km sud-vest de Tampa, deplasându-se spre est cu 15 km/h. Milton este așteptat să lovească extremitatea nordică a Peninsulei Yucatan în primele ore ale zilei de marți.

În Florida, comitatele de pe coasta de vest au ordonat locuitorilor din zonele joase să se adăpostească pe terenuri mai înalte.

Comitatul Pinellas, care include orașul St. Petersburg, a ordonat evacuarea a peste 500.000 de persoane. De asemenea, comitatul Lee a anunțat că 416.000 de persoane trăiesc în zonele de evacuare obligatorie. Alte șase comitate de coastă, inclusiv comitatul Hillsborough, care include orașul Tampa, au dat ordine de evacuare. Oficialii locali își exprimă îngrijorarea cu privire la blocajele în trafic și cozile lungi la benzinării.

Eforturile de ajutorare continuă în mare parte din sud-estul Statelor Unite în urma uraganului Helene, care a atins Florida la 26 septembrie, provocând moartea a peste 200 de persoane și pagube de miliarde de dolari în șase state.

Ploi puternice în Europa

Europa nu scapă nici ea de furia naturii. În mai multe regiuni din Spania, meteorologii au emis o atenționare de ploi torențiale, furtuni și vânturi puternice în zece regiuni, printre care Andaluzia și Madrid.

Franța se confruntă cu vijelii, cu 11 departamente sub cod portocaliu de vreme rea, iar regiunile Toscana și Liguria din Italia sunt sub alertă de inundații.

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 luni a rămas blocată într-o mașină în Petroșani. De ce părinții...
Delia Matache reacționează după derapajul Andrei Măruță: „Ești…” + Mesajul ei GENIAL pentru fanii care...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis,...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
Dezvăluiri incredibile: Lisa Marie Presley și-a ținut fiul mort pe gheață, în casă, timp de...
VIDEO. Ciucă, luat în râs după poanta cu Ciolacu. Tudose: „Doamne apără și păzește, ăsta...
BREAKING | Andrei, un tânăr farmacist de 29 de ani, s-a sinucis din cauza datoriilor...
Se dau bani în plus la pensie pentru o categorie de români. Ce se întâmplă...
Momentul când maşina este înghiţită de strada surpată în Sectorul 6. Copilul care ieşea din...
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
Eveniment inedit petrecut în Gara de Nord din Timișoara. O femeie a născut cu ajutorul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Actele pe care E OBLIGATRIU să le prezinți, în 2024, dacă te oprește Poliția
Ryanair, noi modificări semnificative ale politicii de bagaje
Descoperire extraordinară în EGIPT! Un sicriu în alt sicriu ascunde...
Interzis să ai acest obiect în mașina proprie! Vei fi arestat pentru 30 de zile
Florin Piersic trăiește un adevărat coșmar: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor
Nicolae Stanciu și Ianis Hagi au primit cadouri emoționante de la suporteri. Ce mesaje le-au...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Pepe și Raluca Pastramă, în fața instanței! Cum a reacționat artistul la tribunal: "Nu pe...
BANCUL ZILEI. Chiar dacă are păduchi, Bulă merge la școală: – De ce te scarpini?
O echipă de cercetători a găsit microbi vii într-o rocă veche de 2 miliarde de...