Ursula von der Leyen cere, la Davos, menținerea solidarității la nivelul UE /”Ne confruntăm cu cele mai mari riscuri asupra ordinii globale”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat, la Davos, pentru menținerea solidarității statelor din cadrul Uniunii Europene, avertizând că actualul context geopolitic este marcat de conflicte și de fragmentare, ceea ce generează ”cele mai mari riscuri asupra ordinii globale” din perioada postbelică.
În discursul rostit marți la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), președintele Comisiei Europene a avertizat că, pentru mediile de afaceri, cele mai riscuri în următorii ani sunt ”dezinformarea” și ”polarizarea societăților”.
”Aceste riscuri sunt grave, întrucât ne limitează abilitatea de a aborda provocările globale majore cu care ne confruntăm: modificările climatice și schimbările mediului geopolitic, dinamica demografică și tehnologică, conflictele regionale, intensificarea competiției geopolitice și impactul acesteia asupra rețelelor de aprovizionare”, a afirmat Ursula von der Leyen.
”Este momentul să construim încrederea, este momentul să stimulăm mai mult colaborarea la nivel mondial. Sunt necesare reacții imediate la nivel structural, pe măsura provocărilor globale. Cred că pot fi făcute aceste lucruri, cred că Europa poate și trebuie să asume rol de conducere în configurarea reacțiilor la nivel global. Europa este într-o poziție unică pentru a demonstra cum pot funcționa aceste lucruri, pentru că democrațiile noastre și companiile au interese care se aliniază – crearea prosperității, avuției și securității pentru cetățeni, crearea unui mediu stabil pentru deblocarea inovațiilor și a investițiilor, crearea de oportunități și libertăți egale”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Președintele Comisiei Europene a insistat pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina, deși a admis ”impactul asupra costurilor nivelului de trai și asupra costurilor pentru companii”.
Ursula von der Leyen a avertizat că lumea se află ”într-o eră a conflictului și confruntărilor, a fragmentării și temerilor”.
”Pentru prima dată de câteva generații, lumea nu se află într-un singur punct de inflexiune, se află în mai multe puncte de inflexiune (…). Nu există niciun dubiu asupra faptului că ne confruntăm cu cele mai mari riscuri asupra ordinii globale din perioada postbelică. Dar în mintea mea nu există niciun dubiu că putem merge înainte cu optimism și determinare. Da, riscurile cu care ne confruntăm sunt reale și prezente, dar trebuie să asumăm riscurile împreună. Europa a procedat permanent în acest fel, iar Uniunea Europeană este în cea mai bună formă atunci când suntem îndrăzneți, așa cum am observat în ultimii ani cu Acordul ecologic european, cu programul Viitoarea Generație UE, cu susținerea Ucrainei și în gestionarea pandemiei. Va trebui să gândim în același mod în următorii ani”, a subliniat președintele Comisiei Europene.
Foto: Profimedia
Citește și:
Vodafone a semnat un contract cu Microsoft pentru folosirea sistemelor de inteligență artificială