Uniunea Europeană susține intensificarea asistenței umanitare în Orientul Mijlociu, în contextul conflictelor din Fâșia Gaza, Liban și Siria, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în cursul vizitei în Iordania.
Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a anunțat luni că Ursula von der Leyen efectuează vizite în Iordania și Turcia.
”Într-adevăr, am anunțat vizita președintelui la Majestatea sa regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, în Amman. Așa cum vedeți în calendarul președintelui Comisiei Europene, se va întâlni și cu președintele Turciei, mâine. V-aș invita să citiți unul dintre cele mai noi mesaje ale Ursulei von der Leyen, unde afirmă că a discutat despre furnizarea de asistență umanitară cu regele Iordaniei și cu președintele Emiratelor Arabe Unite și va continua discuțiile cu președintele Erdogan, marți”, a declarat Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, într-o conferință de presă.
”Am ajuns astăzi în Amman pentru a mă întâlni cu regele Abdullah, după reuniunile din Aqaba pe tema situației din Siria. Am exprimat sprijinul total al Europei pentru Iordania în aceste vremuri incerte”, a declarat Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe platforma X.
I came to Amman today to meet @KingAbdullahII, following the Aqaba meetings on Syria.
I expressed Europe’s full support for Jordan in these uncertain times.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 16, 2024
Uniunea Europeană a salutat înlăturarea regimului Bashar Al-Assad și a îndemnat toate facțiunile din Siria să inițieze dialogul pentru o tranziție pașnică, prin respectarea drepturilor omului și a reglementărilor internaționale.
”Prăbușirea regimului criminal condus de Bashar al-Assad marchează o zi istorică pentru poporul sirian, care a îndurat suferințe enorme și a demonstrat o extraordinară reziliență în căutarea demnității, a libertății și dreptății. Îndemnăm toate părțile să evite noi violențe, să asigure protejarea civililor și să respecte reglementările internaționale, inclusiv Dreptul umanitar internațional”, a transmis Comisia Europeană săptămâna trecută.
Mohamed Al-Bashir, un fost lider insurgent, a fost numit în funcția de prim-ministru al Guvernului de tranziție din Siria, în contextul înlăturării de la putere a regimului Bashar Al-Assad de către grupuri islamiste.
Bashar Al-Assad a afirmat, luni, în prima declarație de când a ajuns în Rusia, că nu a intenționat să se retragă de la putere și că Siria este sub controlul ”terorismului”.
”Eu nu am căutat niciodată să obțin poziții pentru câștig personal, ci m-am considerat permanent ca fiind custodele proiectului național (…). Atunci când statul a căzut în mâinile terorismului, iar abilitatea de a avea o contribuție semnificativă este pierdută, orice funcție devine lipsită de conținut. (…) Dar acest lucru nu diminuează în niciun fel sentimentul meu profund de apartenență la Siria și la poporul sirian. (…) Am speranța că Siria va fi din nou liberă și independentă”, a subliniat Bashar Al-Assad.
Foto: X/Ursula von der Leyen
Citește și:
Uniunea Europeană adoptă noi sancțiuni împotriva RUSIEI, vizând inclusiv China