Ursula von der Leyen: Rusia încă nu a cerut autorizarea vaccinului Sputnik V în UE
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Rusia nu a solicitat până acum Agenției Europene a Medicamentului (EMA) autoritzarea comercializării vaccinului Sputnik V pe teritoriul Uniunii Europene.
Ea a adăugat că nu deține informații cu privire la intențiile autorităților ruse în acest sens, informează site-ul agenției Agerpres, care citează EFE.
„Nu ştim dacă în viitor vor cere o autorizaţie de comercializare, dar până în acest moment nu au făcut-o”, a spus Von der Leyen, după confuzia din ultimele zile pe acest subiect.
Von der Leyen a mai spus că în cazul în care Rusia va formula o astfel de solicitare, va trebui să treacă prin aceleași etape prin care au trecut Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca, companii care au primit deja autorizația de comercializare condiționată din partea EMA.
Von der Leyen: Va trebui să efectuăm inspecții în centrele de producție
Președintele Comisiei Europene a adăugat că vor fi necesare „inspecții în centrele de producție” în cazul acestui vaccin, pentru ca autoritățile europene să se asigure că sunt respectate standardele de securitate stabilite la nivel comunitar, dat fiind faptul că vaccinul nu este produs în Uniunea Europeană.
De altfel, oficialul a explicat că producătorii de vaccinuri din Europa „au fost nevoiţi să retragă loturi de vaccinuri pentru că procesul de producţie nu era stabil şi nivelul de siguranţă nu era cel dorit”.
Îndoieli în legătură cu Sputnik V
Pe de altă parte, șefa Comisiei și-a exprimat unele îndoieli în legătură cu serul Sputnik V, întrebându-se „de ce, teoretic, Rusia continuă să ofere milioane de doze în timp ce nici măcar nu şi-a vaccinat un număr suficient de cetăţeni ai săi”.
Ungaria este de săptămâna trecută prima țară din UE care a început să folosească vaccinul rusesc. De altfel, Budapesta a comandat deja două milioane de doze de Sputnik V, care ar urma să fie livrate pe parcursul a trei luni.
Agerpres notează că Slovacia și Croația sunt la rândul lor în tratative pentru o posibilă achiziție a acestui ser.
Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului a primit marți o solicitare oficială din partea companiei Janssen, filiala belgiană a gigantului american Johnson & Johnson, pentru autorizarea condiționată a vaccinului său împotriva COVID-19.
EMA va evalua cererea „într-un calendar accelerat”, dat fiind faptul că o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea și siguranța acestui vaccin a fost demarată deja din luna decembrie.