Ursula von der Leyen și prim-miniștrii Poloniei și Greciei, în vizită oficială în Serbia
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a găzduit un dineu diplomatic cu prim-miniștrii Poloniei și Greciei, Donald Tusk și Kyriakos Mitsotakis, la Belgrad, pe 23 octombrie.
Acesta este cel mai recent eveniment dintr-o serie de vizite la nivel înalt în capitala Serbiei, în timp ce țara își intensifică eforturile diplomatice înainte de discuțiile-cheie privind aderarea sa la Uniunea Europeană, conform Intellinews.
Se preconizează că discuțiile lui Aleksandar Vucici cu Donald Tusk se vor axa pe eforturile actuale ale Serbiei de a adera la Uniunea Europeană, în timp ce Polonia se pregătește să preia președinția Consiliului UE în ianuarie 2025.
Vizita lui Donald Tusk face parte dintr-un angajament mai amplu al liderilor UE, subliniind interesul reînnoit al blocului pentru Balcanii de Vest.
Printre vizitele de stat semnificative în Serbia din acest an se pot menționa cea a președintelui chinez Xi Jinping în mai, a lui Emmanuel Macron în august și cea a lui Recep Tayyip Erdogan la începutul acestei luni.
Președintele Aleksandar Vucici s-a lăudat cu amploarea angajamentelor sale diplomatice: „Numai în septembrie și octombrie, am vorbit cu peste 50 de președinți și prim-miniștri din întreaga lume. Până în prezent, m-am întâlnit deja cu 71 de lideri din întreaga lume, iar până la 23 noiembrie, acest număr va depăși 90”.
Ursula von der Leyen, în turneu prin Balcani
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să sosească la Belgrad pe 25 octombrie.
După întâlnirile cu Vucici și cu prim-ministrul sârb Milos Vucevici, von der Leyen își va continua turneul în regiune, care include opriri în Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru și Kosovo.
„Accentul se pune în principal pe procesul de extindere, planurile de creștere și parteneriatele cu Balcanii de Vest”, a declarat von der Leyen la Bruxelles pe 18 octombrie.
Această vizită vine la doar câteva zile după ce Comisia Europeană a aprobat agende de reforme pentru toate țările din Balcanii de Vest – cu excepția Bosniei – deblocând accesul la împrumuturi și granturi UE de șase miliarde de euro.
Serbia, care a solicitat oficial aderarea la Uniunea Europeană în 2009, rămâne un jucător cheie în eforturile de integrare a regiunii. Cu toate acestea, procesul său de aderare a fost complicat de tensiunile continue cu Kosovo și de balansarea relațiilor sale cu Rusia și Occidentul.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: