Ursula von der Leyen: Statele europene trebuie să se pregătească pentru o întrerupere completă a aprovizionării cu gaze din Rusia
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Uniunea Europeană trebuie să facă planuri de urgență pentru a se pregăti pentru „întreruperea completă” a alimentării cu gaz rusesc, ca urmare a războiului din Ucraina.
Aceasta spune că președintele Rusiei, Vladimir Putin, folosește energia ca armă, iar statele europene trebuie să ia măsuri pentru a evita să fie afectate de o eventuală oprire a aprovizionării cu gaze.
„Este evident: Putin continuă să folosească energia ca pe o armă. Acesta este motivul pentru care Comisia lucrează la un plan european de urgență”, a declarat ea la Strasbourg.
Şefa Executivului european a declarat că Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc, potrivit Agerpres.
Declarațiile sale vin în contextul în care Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Rusiei, iar, în replică, Moscova a blocat deja unele livrări de gaze.
Prin urmare, importul de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite s-a triplat la nivel european față de anul trcut, în timp ce importurile de gaze prin conductele din Rusia au scăzut cu o treime, a explicat von der Leyen.
Ursula von der Leyen: Situația actuală e cel mai bun argument pentru dezvoltarea regenerabilelor
Ursula von der Leyen a respins și apelurile referitoare la amânarea tranziției către energia regenerabilă, în pofida crizei energetice cu care se confruntă Blocul comunitar.
Aceasta spune că tocmai situația dificilă cu care se confruntă statele europene reprezintă cel mai bun argument pentru această tranziție.
„Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor”, a susţinut președintele Comisiei, adăugând că aceste surse de energie „ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti”.
Ea a reamintit că resursele de combustibili fosili sunt oricum limitate, iar concurența pentru aceste resurse nu va face altceva decât să crească prețurile, ceea ce îi va finanța și mai mult acțiunile lui Vladimir Putin. Totodată, ea a atras atenția că Moscova a sistat deja livrările către 12 state membre UE.