Prima pagină » Știri externe » Ursula von der Leyen: UE se va asigura că rețelele online respectă legile /„Este sarcina ROMÂNILOR să decidă ce este cel mai bine, fără interferențe”

Ursula von der Leyen: UE se va asigura că rețelele online respectă legile /„Este sarcina ROMÂNILOR să decidă ce este cel mai bine, fără interferențe”

Ursula von der Leyen: UE se va asigura că rețelele online respectă legile /„Este sarcina ROMÂNILOR să decidă ce este cel mai bine, fără interferențe”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat, sâmbătă, după conversația cu președintele Klaus Iohannis, că va acționa pentru a se asigura că platformele online își respectă obligațiile legale, subliniind că este sarcina ”cetățenilor români să decidă ce este cel mai bine pentru țară”, fără ”interferențe străine”.

”Am avut o conversație bună cu președintele Klaus Iohannis. Comisia Europeană va continua să acționeze pentru a se asigura că platformele online își respectă obligațiile prevăzute în virtutea Legii Serviciilor Digitale referitoare la alegerile din Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe platforma X.

”Este sarcina cetățenilor români să decidă ce este cel mai bine pentru țara lor, fără interferențe străine”, a subliniat președintele Comisiei Europene.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a discutat cu Ursula von der Leyen despre consolidarea ”securității platformelor social-media”, după problemele raportate în timpul alegerilor prezidențiale din România.

”În urma ultimelor evoluţii din România, am avut o discuţie telefonică aprofundată cu Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am convenit asupra necesității de a consolida securitatea platformelor social media, ca urmare a alegerilor din ţara noastră”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj postat pe platforma X.

Comisia Europeană verifică activitățile TikTok în contextul alegerilor din România

Comisia Europeană a intensificat monitorizarea platformei de socializare TikTok în contextul alegerilor din România. Acțiunea a fost demarată în virtutea reglementărilor europene, fără a viza procesul electoral propriu-zis, care intră în sfera de competență a autorităților române.

”În contextul alegerilor aflate în curs în România, Comisia Europeană a intensificat monitorizarea platformei TikTok în virtutea Legii Serviciilor Digitale (DSA). Acțiunea este asociată exercitării competențelor Comisiei Europene (…), fără a aborda procesul electoral din România, care este în sarcina autorităților române și, în fond, a cetățenilor români”, a transmis Comisia Europeană.

Oficialii Comisiei Europene au emis un ordin de ”păstrare a informațiilor” adresat platformei TikTok, în virtutea Legii Serviciilor Digitale, cerând păstrarea datelor referitoare la ”riscuri sistemice actuale sau previzibile” pe care serviciul online le-ar ”prezenta asupra proceselor electorale sau a discursului civic în Uniunea Europeană”.

În replică, reprezentanții platformei online TikTok, deținută de grupul digital chinez ByteDance, au dat asigurări că vor colabora cu experții Comisiei Europene în procedurile de verificare demarate pe fondul suspiciunilor privind influențarea alegerilor din România.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, s-a declarat ”foarte preocupat” de ”activitățile hibride” atribuite Rusiei pentru influențarea alegerilor din România, afirmând că Grupul G7 va acționa împreună cu Uniunea Europeană pentru ”protejarea democrației”.

Curtea Constituțională a României a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată pe baza articolului care stipulează că CCR trebuie să vegheze la respectarea procedurii electorale pentru alegerea președintelui României și să confirme rezultatele alegerilor. Președintele Klaus Iohannis a aprobat miercuri declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI în ședința CSAT, în legătură cu desfășurarea alegerilor. În raportul prezentat de SRI s-au consemnat peste 85.000 de atacuri cibernetice asupra infrastructurilor IT&C de suport pentru procesul electoral, atacuri care vizează exploatarea vulnerabilităților sistemelor informatice și obținerea accesului la date sensibile.

Reacție dură a Elenei Lasconi

Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României, a avut o reacție vehementă după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale.

”Decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește esența democrației – votul. Putin râde”, a afirmat Lasconi.

Călin Georgescu a denunțat încălcarea normelor democratice

La rândul său, candidatul Călin Georgescu a denunțat încălcarea principiilor democratice.

”Statul român a călcat democrația în picioare. Vorbim despre un simulacru. Poporul român își cere drepturile astăzi (…)”, a transmis candidatul la alegerile prezidențiale din România.

Foto: Profimedia

Citește și:

Percheziții la fantomaticul Bogpr, acuzat de finanțarea campaniei lui Călin Georgescu + mascații au descins și la persoanele care au prezentat salutul NAZIST la troița lui Corneliu Zelea Codreanu din Tâncăbești!

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și