Incident în Strâmtoarea Ormuz. Focuri de avertisment ale Marinei americane a pentru a îndepărta nave ale Iranului care s-au apropiat de un submarin
S-au tras focuri de avertisment în Strâmtoarea Ormuz. US Navy a fost nevoită să recurgă la acest gest pentru a îndepărta 13 vedete de atac rapid ale Iranului, care se apropiaseră la sub 140 de metri de flota americană ce însoțea un submarin.
Strâmtoarea Ormuz este locul prin care se transportă zilnic cea mai mare cantitate de țiței din lume. Practic, pe aici tranzitează petrolierele din Golful Persic, motiv pentru care securitatea sa este foarte ridicată.
Al doilea avertisment în ultimele săptămâni
Deși Iranul își asumă controlul asupra Strâmtorii Ormuz, SUA au început să aibe o prezență militară tot mai ridicată în zonă. În context, Pentagonul a informat luni că 13 vedete de atac rapid ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, s-au apropiat la mai puţin de 140 de metri de şapte nave americane. În acel moment, unul dintre vasele US Navy a tras 30 de focuri de avertisment în două rafale pentru a forţa cele 13 vedete iraniene să se îndepărteze.
Este al doilea eveniment de acest tip în două săptămâni. „Din păcate, hărţuirea din partea Gardienilor Revoluţiei nu este un fenomen nou. Este periculos, este neprofesionist”, a insistat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Acesta este genul de acţiune care se poate solda cu răniţi şi poate duce la erori de apreciere în regiune” – John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului
Americanii subliniază faptul că navele lor au dreptul la „autoapărare”. Și știu cum să o facă, dacă sunt provocate, arată Pentagonul. În Strâmtoarea Ormuz, șicanele iraniene au avut loc într-o zonă în care navele dispun de foarte puţin spaţiu pentru a naviga. La sfârşitul lui aprilie, trei nave iraniene de atac rapid s-au apropiat la mai puţin de 70 de metri de două nave americane în apele internaţionale din nordul Golfului Persic. Și atunci americanii au tras focuri de avertisment, informează US Navy.
- În 2018, traficul petrolier prin Strâmtoarea Ormuz a fost de 21 de milioane de barili pe zi. Conform datelor EIA (administraţia americană pentru informaţii privind energia), asta echivalează cu o cincime din totalul cererii mondiale de țiței (la momentul respectiv).