Elveția ar putea autoriza pentru utilizare, chiar luna aceasta, vaccinul anti-Covid dezvoltat de compania AstraZeneca şi Universitatea Oxford, anunţat sâmbătă cotidianul NZZ, citat de Reuters.
Astfel, Agenţia elveţiană cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor, Swissmedic, intenţionează să se întrunească spre sfârşitul lunii ianuarie pentru a autoriza acest vaccin, potrivit sursei citate.
Aceeaşi agenţie elveţiană a autorizat deja vaccinurile anti-COVID-19 create de alianţa Pfizer-BioNTech şi compania Moderna.
“Dacă totul se desfăşoară într-o manieră exemplară şi obţinem datele necesare în curând, următoarea decizie de aprobare (a unui vaccin-n.r.) ar putea fi luată foarte repede”, a declarat un purtător de cuvânt al Swissmedic pentru cotidianul NZZ, care nu a precizat, însă, o dată certă la care ar putea fi autorizat.
Deocamdată, Elveţia a comandat un total de 15 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, după ce a creat un fond special de 400 de milioane de franci elveţieni (449 de milioane de dolari) pentru achiziţionarea acestor seruri.
Cererea mare şi producţia limitată au făcut ca puţine vaccinuri să fie deocamdată disponibile în Elveţia, deşi guvernul de la Berna i-a asigurat pe cei 8,6 milioane de locuitori ai acestei țări că orice persoană care va dori să se vaccineze va putea să facă acest lucru, în regim de gratuitate, până la jumătatea anului 2021, informează Stirileprotv.ro.
Autoritățile elvețiene au acordat firmei Lonza Group permisiunea de a începe producția vaccinului anti-COVID-19 al Moderna la unitatea din Elveția, conform ziarului SonntagsZeitung și Reuters.
La acest moment (3 ianuarie 2021-n.r.) se desfășoară importante activități de pregătire, cu scopul de a mări capacitățile liniilor de producție”, a spus un purtător de cuvânt al fabricii Lonza din Visp, potrivit HotNews.ro.
Producția la scară largă ar putea începe zilele următoare, pentru ca livrările să înceapă imediat ce este aprobat în Europa, ceea ce s-a întâmplat deja.
Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a afirmat, vineri, la Antena 3, că Israelul va fi prima țară imună la COVID-19, după ce datele oficiale plasează țara pe primul loc din punct de vedere al ratei de vaccinare.
După o lună de când a început campania de vaccinare, Israelul a vaccinat cam un sfert din populație. Vorbim despre 2 milioane de cetățeni care sunt deja vaccinați. Acum o săptămână am început cu a doua doză de vaccin, așa că sperăm că până la mijlocul sau sfârșitul lunii martie toată populație să fie vaccinată”, a spus David Saranga, ambasadorul Israelului în România.