Medicii din Republica Moldova susțin că oamenii ar trebui să se vaccineze cu orice vaccin disponibil aprobat de Organizația Moldială a Sănătății, în contextul în care există o concurență foarte mare pe această piață.
Epidemiologii consideră că nu există temei pentru scepticism în ceea ce privește eficiența vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac. Autoritățile din Republica Moldova urmează să achiziționeze câteva zeci de mii de doze din acest vaccin.
De asemenea, medicii susțin că demersul autorităților moldovene de a cumpăra acest ser este unul bun chiar dacă studiile arată că vaccinul are o eficiență de 60% după administrarea ambelor doze. Aceștia reamintesc faptul că vaccinul previne formele grave ale bolii fapt care se aliniază cu prioritatea autorităților de a reduce numărul cazurilor COVID-19 grave.
„Da, este adevărat, eficienţa acestui vaccin este de 60-63%, dar pentru comparaţie, eficienţa vaccinului antigripal este de 50% şi noi ne vaccinăm anual. Altceva este că cu gripa ne întâlnim de ani de zile şi avem deja o parţială imunitate colectivă. Rolul cel mai important al vaccinului este prevenirea formelor grave. În cazul vaccinării cu CoronaVac, riscul de a face o formă gravă este minim, iar formele medii şi uşoare scad până la 78%”, a spus fostul viceministru al Sănătăţii, Liliana Iaşan, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Totodată, din cauza concurenței pe piața vaccinurilor, Republica Moldova nu își permite să ignore oferta companiei Sinovac, potrivit specialiștilor.
„Atunci când suntem într-o pandemie, oricare vaccin este bun. Noi mai avem aşa gen de vaccin, este vorba de Sinopharm produs tot în China, cu care deja se vaccinează studenţii şi cadrul didactic de la Universitatea de Medicină. Ca şi celelalte vaccinuri şi acest vaccin este contraindicat persoanelor până la 18 ani şi persoanelor alergice la un component din cadrul acestui vaccin”, a susținut medicul epidemiolog Luara Ţurcan.
Autoritățile moldovenești voiau să achiziționeze inițial 400 de mii de doze din vaccinul CoronaVac, însă ulterior s-a decis cumpărarea unui lot de doar 100 de mii de doze.
În Republica Moldova, potrivit site-ul guvernamentul vaccinare.gov.md, aproximativ 10.000 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin, în timp ce peste 85.000 au primit o singură doză, de la startul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în urmă cu șapte săptămâni.