Vaccinul împotriva Ebola va fi testat, în premieră, pe oameni

Publicat: 02 09. 2014, 21:07
Actualizat: 09 02. 2019, 23:53

În urma unui examen accelerat efectuat de către Administrația americană pentru Hrană și Medicamente (FDA), cercetători au primit undă verde să înceapă ceea ce este cunoscut sub numele de test uman în siguranță, a declarat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Național american pentru Alergie și Boli Infecțioase. Acest tip de vaccin împotriva Ebola va fi testat pentru prima dată pe oameni.

Vaccinul experimental, dezvoltat de către compania farmaceutică GlaxoSmithKline și NIAID va fi administrat în premieră unui număr de trei persoane sănătoase, pentru a se afla dacă acestea dezvoltă vreun efect advers.

În cazul în care va fi considerat sigur, vaccinul va fi administrat unui grup redus de voluntari, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, pentru a se vedea dacă produce un răspuns imun puternic la virus. Toți voluntarii vor fi monitorizați îndeaproape în privința efectelor secundare. Vaccinul le va fi administrat prin injectare în mușchiul deltoid, la nivelul brațului, la început într-o doză mică, iar ulterior într-o doză mai mare, după ce va fi determinată siguranța vaccinului.

Unele dintre studiile paraclinice care se efectuează normal în cazul acestor tipuri de vaccinuri au primit derogare de la FDA în cadrul examinării accelerate, a declarat Fauci. „Vrem să ne asigurăm că înaintăm lent cu dozajul”, a spus el.

Vaccinul a obținut rezultate extrem de bune în cursul testelor anterioare, efectuate pe cimpanzei, a precizat Fauci. El a notat că metoda utilizată pentru a declanșa un răspuns al sistemului imunitar față de Ebola nu poate provoca infectarea cu acest virus a unei persoane sănătoase. Însă „am fost păcălit în mulții ani de experiență pe care-i am. Nu poți să prezici, cu adevărat, ceea ce vei descopri (la testele pe oameni)”, a avertizat oficialul.

Potrivit NIH, vaccinul va fi testat, de asemenea, pe voluntari sănătoși în Marea Britanie, Gambia și Mali, după ce vor fi finalizate detalii în acest sens cu oficiali în domeniul Sănătății din aceste țări.

Teste nu pot să fie efectuate, în prezent, în cele patru țări afectate de epidemie – Guineea, Sierra Leone, Liberia și Nigeria – din cauză că infrastructura în domeniul sănătății nu le suportă, a spus Fauci. Gambia și Mali au fost selectate în baza faptului că NIH are „o relație veche de colaborare” cu cercetători din aceste țări.

Potrivit NIH, oficiali de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDCP) poartă discuții cu oficiali în domeniul sănătății din Nigeria în vederea efectuării unei părți a testelor de siguranță în această țară.

Virusul – împotriva căruia nu există niciun vaccin omologat – s-a soldat cu peste 1.550 de morți din cele 3.069 de cazuri înregistrate la 26 august de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dintre care 694 în Liberia, 430 în Guineea și 422 în Sierra Leone.

În actualul ritm de contagiune, sunt necesare șase-nouă luni și 490 de milioane de dolari (373 de milioane de euro) pentru ca epidemia să fie controlată, aceasta riscând să afecteze 20.000 de persoane, potrivit OMS.