Prima pagină » Știri externe » Variola maimuței stârnește îngrijorare la OMS. O nouă tulpină mutantă provoacă erupții cutanate pe tot corpul

Variola maimuței stârnește îngrijorare la OMS. O nouă tulpină mutantă provoacă erupții cutanate pe tot corpul

Variola maimuței este o boală contagioasă și posibil letală. Se răspândește în mai multe tări africane. Organizația Mondială a Sănătății ar putea declara alertă internațională. 

OMS anunță că avea loc „în cel mai scurt timp” o întâlnire pentru a decreta sau nu alerta maximă în fața răspândirii epidemiei de variola a maimuței. Anunțul a venit din partea șefului organizației Tedros Adhanom Ghebreyesus, miercuri, 7 august.

OMS: Variola maimuței redevine o urgență internațională

Variola maimuței, descoperită pentru prima dată la om în 1970, în Republica Democrată Congo (fostul Zair), a reprezentat o amenințare globală în 2022 după ce pandemia de coronavirus (SARS-CoV2) a provocat 7 milioane de morți la nivel global din 2020.

Variola maimuței afectează bărbații homosexuali și bisexuali și se manifestă în erupții cutanate pe tot corpul, leziuni pe gură, față sau organe genitale,  febră, dureri și poate să ducă la deces.

O nouă tulpină mutantă provoacă erupții cutanate pe tot corpul

Potrivit BFMTV, epidemia din 2022 a provocat 90.000 de cazuri de infectate și 140 de decese. În 2023 a fost depistaăt noua tulpină mutantă, cunoscută drept „Claude Ib”.   „Clade Ib” provoacă erupții cutanate pe tot corpul. 

La 3 august, agenția de sănătate a Uniunii Africane Africa a numărat 14.479 de cazuri confirmate și  455 de decese.  OMS aanunțat alocarea a 1 milion de dolari din fondul de urgență  pentru a ajuta la rezolvarea problemei.

Prioritatea este oprirea rapidă a transmiterii virusului. Lucrăm cu parteneri internaționali pentru ca țările africane să controleze focarele și pentru a ne asigura că sunt depuse eforturi în a pune capăt acestora”, a declarat Matshidiso Moeti, director regional OMS pentru Africa.

Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Boala de 20 de ori mai MORTALĂ decât COVID-19. Avertismentul de ultimă oră al OMS

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și