Vaticanul denunță tendințele antisemite
La 50 de ani de la Declarația „Nostra Aetate” („În vremurile noastre”), semnată cu ocazia Conciliului Vatican II (octombrie 1965), conducerea Bisericii Catolice a pledat pentru relansarea dialogului între creștinism și mozaism.
În contextul în care Papa Francisc urmează să viziteze în ianuarie principala sinagogă din Roma, Comisia pentru relațiile cu iudaismul a Vaticanului a publicat un document în care pledează pentru respingerea „tendințelor antisemite”, informează site-ul publicației La Stampa, notând că nu este încurajat prozelitismul în relația cu evreii.
„Dat fiind că darurile și chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile, Biserica Romano-Catolică nu efectuează și nu încurajează nicio misiune instituțională adresată în special evreilor. Menținând această respingere, din principiu, a unei misiuni instituționale (în sensul convertirii) adresată în mod particular evreilor, creștinii sunt chemați să ofere mărturie despre credința lor în Iisus Hristos și în relația cu evreii, dar trebuie să o facă în mod smerit și cu sensibilitate, recunoscând că evreii sunt purtători ai cuvântului lui Dumnezeu și având în minte marea tragedie a Holocaustului”, precizează documentul.
„Primul obiectiv al dialogului cu iudaismul trebuie să fie aprofundarea cunoașterii reciproce între evrei și creștini”, precizează Vaticanul, explicând că există continuitate între mozaism și creștinism, că „evreii sunt frații mai mari ai creștinilor”.
„Istoria ne învață unde conduc chiar și cele mai mici forme de antisemitism: la tragedii precum Holocaustul”, subliniază Vaticanul.