Prima pagină » Știri externe » Verdictul care are puterea să schimbe presa online

Verdictul care are puterea să schimbe presa online

Verdictul care are puterea să schimbe presa online
Agenția France Press și ziarul Washington Post au încălcat copyright-ul când au folosit fotografii postate de un fotojurnalist pe Twitter fără a-i cere permisiunea, a stabilit un judecător american din Manhattan, SUA.

Agenția France Press și ziarul Washington Post au încălcat copyright-ul când au folosit fotografii postate de un fotojurnalist pe Twitter fără a-i cere permisiunea, a stabilit un judecător american din Manhattan, SUA. Verdictul stabilește un precedent care are puterea de a schimba presa, mai ales pe cea online, scrie Mashable, citând Reuters.

AFP a folosit, în 2010, prin intermediul Getty, imagini făcute de fotojurnalistul Daniel Morel după cutremurul din Haiti, imagini postate de autor pe Twitter. Ulterior, Washington Post a folosit patru dintre aceste fotografii, luate de pe agenția Getty, fără a avea permisiunea autorului, lipsă imputată și AFP. Astfel, ambele instituții de presă se fac vinovate de nerespectarea dreptului de proprietate intelectuală, a decis Curtea newyorkeză.

Argumentul instanței este însăși rubrica de Termeni de Serviciu a rețelei de socializare, care interzice folosirea în scopuri comerciale a unor imagini postate pe Twitter.

De cealaltă parte, AFP susține că, odată publicate pe rețeaua de socializare, fotografiile pot fi folosite în mod gratuit. Judecătorul a precizat, însă, că numai redistribuirea pe Twitter, deci fără ca imaginile să apară pe alte media, este singura acțiune permisă fără contactarea în prealabil a autorului.

Cu toate că judecătorul din Manhattan i-a dat câștig de cauză fotojurnalistului, a restrâns la minimum daunele învinuiților și nu a emis vreun punct de vedere cu referire la intenția celor două instituții media de a încălca copyright-ul.

Decizia, care nu i se aplică și agenției Getty, procesul continuând în această speță, este deosebit de importantă pentru mass-media internaționale, într-o eră în care rețelele de socializare au devenit atât sursă de colectare a informațiilor, cât și de imagini. 

Autor

Citește și