Prima pagină » Știri externe » Veste bună din Africa de Sud despre starea lui Nelson Mandela

Veste bună din Africa de Sud despre starea lui Nelson Mandela

Veste bună din Africa de Sud despre starea lui Nelson Mandela
Fostul președinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, s-a odihnit corespunzător în spital în această duminică de Paști, în care s-a recuperat după o infecție pulmonară, iar starea sa de sănătate continuă să se amelioreze, a declarat președinția, informează MEDIAFAX.

Fostul președinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, s-a odihnit corespunzător în spital în această duminică de Paști, în care s-a recuperat după o infecție pulmonară, iar starea sa de sănătate continuă să se amelioreze, a declarat președinția, informează MEDIAFAX.

„Președinția a fost informată de medici că fostul președinte Nelson Mandela a petrecut o zi de odihnă și continuă să primească îngrijiri. (…) Ei au anunțat o nouă ameliorare a stării sale de sănătate”, a declarat aceasta duminică seara, într-un buletin de sănătate care s-a lăsat așteptat toată ziua.

Purtătorul său de cuvânt Mac Maharaj – singurul abilitat să comunice informații despre starea de sănătate a celui mai ilustru pacient al țării – a explicat anterior pentru AFP că nu vrea să deranjeze echipa medicală și că nu difuzează niciun comunicat decât atunci când va fi sunat.

Președinția a anunțat sâmbătă că Mandela, spitalizat de miercuri seara din cauza unei infecții pulmonare, a fost supus unui drenaj de lichid pleural, acumulat din cauza recidivei unei foste pneumonii, și că în prezent respiră fără dificultate.

Pneumoniile se pot complica și pot provoca acumulare de lichid între cele două membrane ale pleurei – o membrană dublustratificată care înconjoară plămânii -, ceea ce creează dificultăți considerabile de respirație, comprimând plămânii. Astfel, lichidul se drenează cu ajutorul unui ac introdus în cavitatea pleurală prin spațiul intercostal, ceea ce le permite plămânilor să dispună de spațiul necesar.

Dacă această operațiune este mai degrabă benignă, specialiștii au amintit că trebuie să se mențină prudența, din cauza vârstei înaintate a pacientului.

Guvernul sud-african s-a declarat mulțumit, duminică, prin intermediul președinției, că Nelson Mandela beneficiază de „cele mai bune îngrijiri medicale (…) pentru a face posibilă revenirea sa și pentru asigurarea confortului său”.

După noua spitalizare a acestui erou naționale, autoritățile și familia au asigurat că el va fi bine și că nu există motive de îngrijorare.

„Îi adresez cele mai bune urări. Știu că a scăpat deja de boli grave”, a reacționat prietenul său, avocatul George Bizos.

În timp ce țara funcționează la o viteză redusă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, doar tabloidul Sunday Sun a scris duminică despre faptul că „sud-africanii sunt îngrijorați pentru starea de sănătate fragilă a fostului președinte”. Majoritatea s-au rugat pentru el în timpul slujbelor de Paște, în bisericile din țară.

„Acum trebuie (…) să ne rugăm pentru ca Dumnezeu să îl însănătoșească”, a declarat părintele Sebastian Roussouw în fața unei biserici pline la Soweto.

„Astăzi, în timp ce sărbătorim duminica Paștelui, rugăciunile noastre merg către Tata (tatăl), fostul președinte Nelson Mandela. (…) Îi prezentăm toate urările noastre de însănătoșire, în timp ce ne rugăm de Paște”, a declarat pentru postul de radio 702 președinta Comisiei africane (fosta soție a președintelui Jacob Zuma), Nkosazana Dlamini-Zuma, adăugând că milioane de persoane se roagă pentru el în întreaga lume.

Președintele Jacob Zuma le-a mulțumit, duminică, „miilor de sud-africani” care s-au rugat pentru eroul luptei antiapartheid, precum și guvernelor străine care i-au transmis mesaje de simpatie.

La fel ca în zilele precedente, președinția sud-africană a refuzat să precizeze când va fi externat Nelson Mandela. Aceasta nu a precizat nici în ce instituție medicală a fost internat.

Nelson Mandela a fost deja spitalizat în ianuarie 2011, apoi în decembrie 2012, din cauza unor infecții pulmonare legate probabil de sechelele unei tuberculoze contractate în timpul detenției pe insula-închisoare Robben Island, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de închisoare.

Eliberat în 1990, el a primit în 1993 premiul Nobel pentru Pace pentru că a dus la bun sfârșit negocierile în vederea instalării unei democrații multirasiale în Africa de Sud, împreună cu fostul președinte al regimului de apartheid, Frederik de Klerk.

Mandela a fost primul președinte de culoare al țării sale în perioada 1994-1999, un lider de consens care a știut să câștige inimile minorității albe.

Sănătatea sa s-a deteriorat din ce în ce mai mult, fapt care l-a determinat să trăiască retras de mai mulți ani. El nu a mai apărut în public de la finala Cupei mondiale de fotbal din iulie 2010 de la Johannesburg.

Citește și