Veste bună pentru angajații mai în vârstă din Germania. Beneficiile pe care aceștia le-ar putea primi stârnesc revolta tinerilor

Publicat: 22 10. 2014, 15:05
Actualizat: 06 04. 2019, 15:20

Potrivit Thelocal.de, angajații tineri ai unei fabrici de pantofi din landul Renania-Palatinat și-au acționat în instanță angajatorul, pe motiv ca le-ar fi oferit salariaților cu vârste de peste 58 de ani două zile în plus de concediu anual.

Totuși, AGG (legea antidiscriminării din Germania) permite tratamentul diferit al angajaților, în funcție de vârstă și experiență, în anumite condiții, au declarat judecătorii.

„Angajatorul are dreptul să ia decizii în funcție de situația existentă la nivelul companiei sale”, a stabilit Curtea Federală a Muncii din Germania.

Un purtător de cuvânt al curții de justiție a precizat că o asemenea măsură poate fi acceptabilă de la un caz la altul, deoarece activitățile profesionale își pun amprenta în mod diferit asupra angajaților.

„Un angajat batrân care muncește într-o fabrică de încălțăminte va avea nevoie de mai mult timp de recuperare, în comparație cu unul tânar”, au concluzionat judecătorii.

Pe de altă parte, în urmă cu doi ani, tribunalul muncii a respins solicitarea pentru implementarea unui concediu de vacanță sporit, care ar fi crescut în funcție de vârsta angajaților.

Propunerea făcea parte din acordul semnat între sindicatele angajaților din sectorul civil și guvernele federale și locale.

FLC (Federal Labour Court) nu a fost de acord cu solicitarea amintită, care ar fi urmat să intre în vigoare imediat după ce angajații ar fi împlinit vârsta de 30 de ani.

În România, potrivit Codului Muncii, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Durata efectivă a acestuia se stabilește în contractul individual de muncă.

Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.