Prima pagină » Știri externe » Vestea primită de un jurnalist închis pentru spionaj în Iran. „Curtea așteaptă, iar dacă nu primește un apel, verdictul rămâne definitiv”

Vestea primită de un jurnalist închis pentru spionaj în Iran. „Curtea așteaptă, iar dacă nu primește un apel, verdictul rămâne definitiv”

Vestea primită de un jurnalist închis pentru spionaj în Iran. „Curtea așteaptă, iar dacă nu primește un apel, verdictul rămâne definitiv
Un tribunal iranian l-a condamnat pe jurnalistul Jason Rezaian de la ziarul The Washington Post (WP), într-un proces care afectează eforturile de diminuare a ostilităților dintre Teheran și Washington, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică.

Un purtător de cuvânt al puterii judiciare iraniene, Gholamhossein Mohseni Ejeie, a anunțat duminică faptul că un verdict a fost pronunțat în procesul lui Rezaian, în vârstă de 39 de ani, cu dublă cetățenie americană și iraniană, încarcerat în Iran de peste un an sub acuzații de spionaj.

„Împotriva acestui verdict se poate face apel. Termenul de apel nu a expirat. Curtea așteaptă, iar dacă nu primește un apel… verdictul rămâne definitiv”, a spus Ejeie, fără să ofere detalii despre proces.

Un prezentator al televiziunii de stat iraniene l-a citat ulterior pe Ejeie spunând că Rezaian a fost „condamnat”, fără ca postul să difuzeze imagini cu purtătorul de cuvânt făcând o asemenea declarație, potrivit AFP.

„A fost condamnat. Dar nu dețin detalii despre verdictul său”, a declarat Ejeie, citat de agenția ISNA.

El a adăugat că șeful biroului de la Teheran al ziarului are la dispoziție 20 de zile să facă apel împotriva verdictului.

Fratele lui Rezaian, Ali, a declarat că verdictul anunțat reprezintă „doar alt capitol trist al încarcerării sale ilegale de 14 luni și al unui proce netransparent”.

El a acuzat autoritățile iraniene de „un model inacceptabil… de tăcere, acoperire, întârziere și o lipsă totală de respect atât față de legislația internațională, cât și față de cea iraniană”.

Directorul editorial Martin Baron de la The Washington Post a catalogat declarația inițială a lui Ejeie drept „vagă și zăpăcitoare”.

„Nu avem informații suplimentare, la acest moment, și nu este clar dacă această hotărâre include un verdict sau o sentință – ori măcar dacă conținutul ei i-a fost comunicat lui Jason sau avocatului său”, a declarat Baron.

Redactorul de știri internaționale Douglas Jehl de la WP a apreciat că natura vagă a anunțului arată nu doar că acest caz este despre spionaj, ci și că Rezaian este folosit ca monedă de schimb într-un „joc mai mare”.

Departamentul de Stat american a anunțat că monitorizează îndeaproape situația acestui tânăr care s-a născut în California și a reiterat îndemnul de a fi eliberat.

„Am văzut relatările de presă cu privire la un verdict în cazul cetățeanului american Jason Rezaian, dar nu am văzut încă nicio confirmare oficială ori detalii ale unui verdict anume de la autoritățile iraniene”, a declarat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Îndemnăm în continuare la renunțarea la toate acuzațiile formulate împotriva lui Jason și să fie eliberat imediat”, a adăugat Kirby.

Iranul l-a acuzat pe Rezaian că a colectat informații confidențiale și le-a oferit unor guverne ostile, că i-a scris o scrisoare președintelui american Barack Obama și că a acționat împotriva securității naționale iraniene.

The Washington Post a catalogat acuzațiile ca absurse. Cazul a fost denunțat de către Washington, dar și de către organizații importante în domeniul apărării libertății presei din întreaga lume.

Baron a declarat că „dacă într-adevăr a fost pronunțată o hotărâre și este acum în curs de motivare, acest lucru îi obligă pe liderii iranieni să dea dovadă de imparțialitate și dreptate, ceea ce nu poate conduce decât la exonerarea și eliberarea lui Jason”.