VEȘTI BUNE. Autoritățile din Congo anunță că epidemia de Ebola din estul țării s-a încheiat
Autoritățile din Republica Democrată Congo au anunțat că epidemia de Ebola din estul țării, a doua cea mai gravă după cea din perioada 2013-2016 și care a provocat peste 2.200 de decese, s-a încheiat în mod oficial, cu toate că încă mai există cazuri în zona de vest a țării.
În pofida existenței unui vaccin eficient și a unor tratamente eficiente, care au crescut semnificativ ratele de supraviețuire, epidemia a ucis foarte mulți oameni ca urmare a faptului că aceasta a izbucnit în zona de est a țării, o zonă izolată și afectată de conflicte, informează Reuters.
„În comparație cu epidemiile anterioare, aceasta a fost cea mai lungă, cea mai complexă și una dintre cele mai mortale”, a declarat ministrul Sănătății din această țară, Eteni Longondo.
Republica Democrată Congo s-a confruntat cu 11 epidemii de Ebola de când virusul a fost descoperit în apropierea râului Ebola, în 1976.
Pădurile ecuatoriale ale țării sunt un rezervor natural al acestui virus, care provoacă diaree și vărsături severe și se răspândește prin intermediul fluidelor corporale.
Aproape 3.500 de persoane au fost diagnosticate cu această boală și 2.277 au murit în timpul acestei ultime epidemii.
„Nu a fost deloc ușor și uneori părea că oprirea epidemiei este o misiune imposibilă”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional pentru Africa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Ebola continuă să fie o problemă în vestul țării
Cu toate că oficialii au anunțat stingerea epidemiei din est, aceștia se confruntă în continuare cu problema Ebola în vestul țării. Până în prezent au fost înregistrate 24 de cazuri, dintre care 13 decese, în orașul Mbandaka din vest.
Longondo a declarat că se așteaptă ca gestionarea bolii în regiunea de vest să fie mai facilă, fiind vorba despre o regiune mai stabilă a țării. El a adăugat că epidemia izbucnită în 2018 în regiunea de vest a fost controlată rapid.
În regiunea estică a țării, unii lideri locali, dar și oameni obișnuiți, au fost reticenți în a permite intervenția statului, deoarece au crezut că virusul nu există.
Centrele de tratament au fost atacate de diverse miliții active în apropierea granițelor cu Uganda și Rwanda, dar și de localnici nemulțumiți.
Cea mai mare epidemie de Ebola de până acum a avut loc în Africa de Vest între 2013 și 2016. Peste 11.300 de oameni au murit atunci, majoritatea din Guineea, Liberia și Sierra Leone.