Prima pagină » Știri externe » VIAȚA DUPĂ TRUMP. Trădare, demagogie și ură – cum vor ieși republicanii din războiul din partid

VIAȚA DUPĂ TRUMP. Trădare, demagogie și ură – cum vor ieși republicanii din războiul din partid

VIAȚA DUPĂ TRUMP. Trădare, demagogie și ură - cum vor ieși republicanii din războiul din partid
Cel puțin trei facțiuni se pregătesc să lupte pentru Partidul Republican, divizat de acuzațiile de corupție care i se aduc lui Donald Trump. Acuzații de trădare, demagogie și ură, comparații cu Adolf Hitler, toate acestea au constituit o parte importantă a campaniei de susținere a candidatului republican pentru alegerile prezidențiale americane din 2016, o campanie care pare să fi ajuns la un maximum istoric în ceea ce privește lupta dintre doi candidați.

Într-o analiză a The Guardian, cursa prezidențială a republicanilor a fost catalogată drept echivalentul ultimelor trei zile ale Reich-ului, când conducătorii Germaniei, asaltați de valul de vești proaste venit de pe câmpul de luptă, au comandat divizii inexistente pentru a lansa o contraofensivă și au renunțat la tot ceea ce însemna valoare și principiu. 

Diferența este că, față de acea vreme, acum se pare că Partidul Republican știe, într-o mare măsură, că are în față o înfrângere iminentă. Donald Trump scade tot mai mult în sondajele naționale. Democrații vizează să cucerească și așa-numitele „state roșii”, cum ar fi Georgia și Utah, și să reușească să domine atât Senatul, cât și Camera. 

În luna septembrie, Trump părea un contracandidat competitiv. În octombrie, cifrele lui s-au prăbușit. O înregistrare audio din 2005, în care acesta se laudă că s-a folosit de faima sa pentru a pipăi femei chiar și fără consimțământul lor, a aruncat în aer campania sa. La adresa lui Trump au fost aduse acuzații de hărțuire sexuală și peste 160 de lideri din partid l-au abandonat pe candidatul republican. 

 Acesta din urmă le-a declarat război membrilor propriului partid, atacându-l în mod special pe Paul Ryan, purtător de cuvânt în cadrul Camerei, și și-a înăsprit declarațiile, insistând asupra faptului că Hillary Clinton ar trebui să fie arestată. 

Republicanii se tem că data de 8 noiembrie nu va însemna sfârșitul, ci mai degrabă începutul unui „război civil” în partid și se întreabă dacă cei care îl susțin pe Trump vor supraviețui după încheierea alegerilor. Partidul legendar al lui Abraham Lincoln s-a divizat. Deci, cine-l poate unifica? Cine poate să aducă victoria republicană la alegerile din 2020?  

Aceste răspunsuri depind foarte mult de rezultatele prezentelor alegeri, de modul în care se va împărți puterea între Senat și Cameră, unde democrații au toate șansele să preia conducerea. Controversatul om de afaceri a amenințat deja că va contesta rezultatele alegerilor, susținând că aceastea sunt fraudate și a început să îi critice pe republicanii moderați pentru că nu-l susțin. 

„Nimeni nu știe ce va mai rămâne din acest partid după data de 9 noiembrie. Liderii republicani cu care am stat de vorbă au un sentiment de incertitudine în ceea ce privește viitorul partidului”, a spus Charlie Sykes, un cunoscut și influent crainic. 

„Răul pe care l-a făcut Trump nu se va sfârși pe 8 noiembrie. Nu cred că veunul dintre membrii de partid știe cu adevărat cum va arăta un partid post-Trump. Ei speră că totul se va face uitat, însă eu nu văd o rezolvare atât de rapidă”, a accentuat acesta.

Sykes îl cunoaște pe Paul Ryan încă de la primul său mandat la Cameră, în 1998, și îl consideră un om potrivit pentru a scoate din mizerie un partid de tradiție cum este Partidul Republican.

După înfrângerea suferită de Mitt Romney în 2012 în fața lui Ryan, oficialii republicani au ajuns la concluzia că, pentru a câștiga din nou Casa Albă, partidul are nevoie ca mesajul său să ajungă la tinerii votanți, la femei și la minorități.  

„Ei au făcut exact pe dos”, a explicat Sykes, iar Trump a distrus una câte una aceste ținte, cu declarații lansate tocmai împotriva acestor minorități și cu o retorică anti-imigranți. Or, Lanhee Chen, liderul de campanie al lui Romney a explicat că partidul ar fi trebuit să-și îndrepte atenția tocmai spre această latură a populației care este în creștere. Ea susține că acesta este un obiectiv care trebuie atins imediat după alegeri. 

Totuși, susținătorii lui Donald Trump rămân extrem de vocali și se luptă cu toată puterea pentru a-l apăra pe candidatul lor. La un miting organizat în Cincinnati, Ohio, suporterii lui Trump și-au manifestat desgustul față de republicanii care s-au dezis de candidatul lor și pe care îi văd acum ca pe niște susținători ai taberei adverse. Cu toții se declară nemulțumiți de gestul lui Paul Ryan care s-a îndepărtat de Trump și sunt uimiți de faptul că acea înregistrare audio compromițătoare cântărește mai mult decât acuzațiile grave care i se aduc lui Hillary Clinton. 

Unul dintre susținătorii lui Trump a declarat că, dacă acesta din urmă pierde alegerile, întreaga vină o va purta Ryan pentru că l-a părăsit pe reprezentantul partidului din care face parte. 

Bineînțeles, aceștia resping rezultatele care arată că Trump se află în fața unei înfrângeri catastrofale. 

În ceea ce privește Partidul Republican, lupta se va da între cel puțin trei facțiuni, care se vor chinui să preia puterea: tabăra lui Ryan, o tabără construită în jurul ideilor foștilor președinți, George HW Bush și George W Bush, și tabăra susținătoare a lui Trump. 

Analiștii se așteaptă, în mare parte, la o luptă aprigă, un „război civil”, din care poate reieși un Partid Republican bazat pe un nou set de idei și de lideri. Unii dintre ei susțin că republicanii ar trebui să își îndrepte atenția spre oameni la care caracterul să primeze și că acesta să devină un principiu născut din eșecul nominalizării lui Donald Trump. 

Cu aceste măsuri aplicate cu simț de răspundere, ar putea exista mult dorita luminiță de la capătul tunelului în cazul Partidului Republican. Trebuie să avem în vedere și faptul că Hillary Clinton nu se bucură nici ea de foarte multă popularitate și că istoria s-ar putea repeta și republicanii ar putea profita de pe urma acestui fapt, la fel cum au făcut-o democrații în 1992. Atunci, ei au revenit după trei înfrângeri consecutive și au preluat conducerea prin Bill Clinton. 

Ideea reconstrucției Partidului Republican după alegerile din noiembrie a fost expusă și de Barack Obama. Aflat la sfârșitul mandatului, Obama a afirmat că renașterea acestui partid depinde de gradul de reflecție care va exista în interiorul lui după scrutinul din această toamnă. 

Citește și