Prima pagină » Știri externe » Vicepremierul Republicii Moldova: Dacă Ucraina va bloca tranzitul, Republica Moldova va primi gaz rusesc din România

Vicepremierul Republicii Moldova: Dacă Ucraina va bloca tranzitul, Republica Moldova va primi gaz rusesc din România

Vicepremierul Republicii Moldova: Dacă Ucraina va bloca tranzitul, Republica Moldova va primi gaz rusesc din România
Vicepremierul moldovean Andrian Candu, totodată ministru al Economiei, a declarat miercuri că Republica Moldova va putea primi gaz rusesc din România, în cazul în care Ucraina va bloca tranzitul lui, relatează agenția rusă Itar-Tass, în pagina electronică.

După ce gazoductul Iași-Ungheni va fi dat în exploatare, Moscova și Bucureștiul ar putea ajunge la un acord privind livrarea de gaze rusești din România, a declarat Candu.

„Acest fapt va consolida securitatea noastră energetică, dacă tranzitul de gaze prin Ucraina va fi oprit”, a adăugat el, menționând că acest subiect a fost discutat săptămâna trecută la Chișinău, în timpul vizitei vicepreședintelui Consiliului de Administrație al Gazprom, Valeri Golubev.

Potrivit Itar-Tass, Candu a subliniat că proiectul privind conectarea sistemului de transport de gaze al Republicii Moldova la rețeaua europeană prin România nu este îndreptat împotriva Gazprom, ci are scopul de a diversifica sursele de energie ale Chișinăului.

Ministerul moldovean al Economiei a anunțat recent că Uniunea Europeană (UE) a alocat suma suplimentară de zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chișinău, cu scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, cel mai mare consumator din țară.

Ministerului moldovean a adăugat că această plată suplimentară va fi efectuată în 2015.

Premierii român Victor Ponta și moldovean Iurie Leancă au inaugurat pe 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova, gazoductul Iași-Ungheni, care va permite fostei republici sovietice să-și reducă dependența față de livrăriile de gaze naturale rusești.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigură legătura între orașul românesc Iași (nord-est) și cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 până la două miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Potrivit autorităților române, conducta va livra inițial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. Regiunea separatistă prorusă Transnistria, în care se află concentrată cea mai mare parte a industriei moldovenești, consumă la rândul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Anna Primac, [email protected]

 

Autor

Citește și