„Sper că vom solicita în curând Dumei de Stat modificări necesare la legea cetățeniei pentru ca locuitorii din Transnistria, care s-au născut după 1991, să se poată aștepta la obținerea cetățeniei ruse”, a declarat Rogozin în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu Guvernul desfășurată în Duma de Stat, relatează agenția TASS în pagina electronică.
Lipsa unei astfel de prevederi în legislația rusă îi împinge pe acești oameni să obțină cetățenia moldovenească, română și bulgară, care le este acordată cu ușurință, a explicat vicepremierul rus.
„Noi considerăm că această situație este greșită”, a adăugat el.
România a simplificat în 2009 procedurile de acordare a cetățeniei pentru cetățenii Republicii Moldova, de atunci mii de moldoveni cerând și obținând cetățenia română.
Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova cu o populație predominant rusofonă și rusofilă, și-a proclamat independența în anii ’90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu România, în urma prăbușirii fostei Uniuni Sovietice.
Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alți 400 de militari ruși fac parte din forța de menținere a păcii, alături de militari moldoveni și transnistreni.
Republica Moldova consideră însă că staționarea militarilor ruși în regiunea transnistreană contravine Constituției moldovene și, din acest motiv, Chișinăul, OSCE, UE și SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.