Vicepremierul Rusiei: Dacă Europa renunță la petrolul rusesc, rezultatele vor fi „catastrofale”
Vicepremierul rus Alexander Novak spune că interzicerea importurilor de petrol rusesc în Occident ar duce la „consecințe catastrofale” pentru piața globală și ar putea împinge prețurile la peste 300 de dolari pe baril.
Mai mult, acesta a declarat că Europa ar avea nevoie de mai mult de un an pentru a putea să înlocuiască petrolul din Rusia cu țiței din alte surse, informează BBC.
Prețul avansat de oficialul rus este mai mult decât dublu față de prețurile actuale. După ce a atins un maxim de 139,13 dolari pe baril luni dimineața, prețul țițeiului Brent – un etalon internațional – a scăzut la aproximativ 125 de dolari per baril.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că statele occidentale trebuie să colaboreze pentru a identifica alternative la sursele de energie din Rusia si a făcut apel la o îndepărtare „pas cu pas” de la dependența de petrolul și gazele rusești.
La rândul său, premierul Canadei, Justin Trudeau, a spus că Europa nu ar mai trebui să repete greșeala de a depinde atât de mult de energia provenită din Rusia.
Cu toate acestea, premierul olandez, Mark Rutte, a avertizat că un boicot în ceea ce privește importurile de petrol și gaze din Rusia ar avea „consecințe enorme” în acest moment.
Statele Unite încă nu au luat o decizie
Casa Albă a anunțat că încă discută despre suspendarea importurilor de petrol rusesc, dar încă nu a fost luată o decizie fială în acest sens. SUA importă peste 500.000 de barili de țiței rusesc pe zi.
Aceasta reprezintă doar aproximativ 8% din totalul importurilor de petrol, dar orice modificare în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol ar putea avea consecințe grave pentru americani.
Statele Unite analizează posibilitatea reducerii importurilor de petrol rusesc și evaluează o serie de modalități prin care să reducă impactul unor astfel de măsuri asupra livrărilor și consumatorilor la nivel mondial, a anunțat vineri Casa Albă.
O mare parte a cetățenilor americani consideră că Statele Unite ar trebui să înceteze să mai cumpere petrol rusesc, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos dat publicității vineri. Aproximativ 80% dintre americani sunt de acord cu măsura, atât în rândul susținătorilor Partidului Democrat, cât și în rândul susținătorilor Partidului Republican.
Cu toate acestea, Casa Albă acționează cu prudență, îngrijorată că o astfel de măsură radicală ar putea duce la creșterea prețurilor carburanților, care și așa s-au scumpit din cauza valorilor mari ale inflației.
Americanii sunt de departe cei mai mari consumatori de benzină din lume, ca urmare a preferinței acestora pentru mașini de mare putere, distanțelor lungi pe care le parcurg și a insuficienței mijloacelor de transport în comun în multe zone, iar creșterea prețurilor la benzină a fost în mod tradițional un adevărat „călcâi al lui Ahile” pentru politicienii de peste Ocean.
Statele Unite au importat peste 20,4 milioane de barili de țiței și petrol rafinat în 2021 din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid din SUA, potrivit Energy Information Administration (EIA).