Vicepreședinte BCE: Perspectivele economice ale zonei euro tind spre scădere / Inflația pare să se stabilizeze
Perspectivele economice ale zonei euro au tendințe negative, fiind sub proiecțiile anterioare, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), estimând însă că inflația va continua să se stabilizeze și va atinge ținta de 2% în anul 2025.
”Ne așteptăm să stagneze creșterea economică în a doua jumătate a anului, iar trimestrul patru nu va fi diferit prea mult de trimestrul al treilea. Cele mai recente proiecții au indicat anumite riscuri de scădere a creșterii economice. Acum, unele dintre aceste riscuri au început să se materializeze, iar acest lucru va avea impact asupra inflației”, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene, conform declarațiilor postate pe site-ul instituției.
Luis de Guindos crede că inflația din zona euro va atinge ținta de 2% în anul 2025. ”Proiecțiile noastre din septembrie anticipau că inflația din zona euro va atinge ținta noastră în 2025, cu unele fluctuații cauzate de efectele de bază. Cu toate acestea, credem că dacă sunt menținute componentele dobânzii de referință la actualele niveluri, inflația va continua să scadă și se va îndrepta spre ținta noastră”, a precizat Luis de Guindos.
Vicepreședintele BCE a semnalat că activitățile economice din zona euro vor continua să scadă în trimestrul al patrulea. ”Ar putea fi prematur să spun, dar principalii indicatori evidențiază perspective de creștere într-o anumită măsură sub nivelul proiectat inițial. În privința inflației, evoluția s-ar putea să nu difere foarte mult de proiecțiile din septembrie”, a subliniat el.
De altfel, Luis de Guindos a indicat că Banca Centrală Europeană va continua politica monetară restrictivă. ”Vom vedea cum evoluează lucrurile de la o lună la alta, dar abordarea noastră este de a menține dobânzile la acest nivel suficient de mult timp pentru atingerea obiectivului. Orice discuție despre scăderea dobânzilor este în mod clar prematură”, a insistat Luis de Guindos.
Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor. Potrivit estimărilor Oficiului pentru statistică din Uniunea Europeană (Eurostat), inflația zonei euro a fost de 2,9% în octombrie 2023, în scădere de la 4,3% în septembrie.
Economia zonei euro a încetinit în trimestrul al treilea din 2023, înregistrând o scădere de 0,1%, în timp ce Uniunea Europeană a avut o evoluție a PIB-ului de 0,1%. În trimestrul al doilea din 2023, zona euro înregistrase o creștere economică de 0,2%, iar economia Uniunii Europene stagnase (0,0%).
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a admis că ”economia zonei euro rămâne slabă”, pe fondul scăderii producției ”ca urmare a reducerii cererii externe și a înăspririi condițiilor financiare”, dar a apreciat că situația economică se va îmbunătăți semnificativ în următorii ani.
Foto: Profimedia
Citește și: