Activitățile economice ale Uniunii Europene sunt afectate de instabilitatea geopolitică, iar problemele s-ar putea accentua din cauza tensiunilor comerciale, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), care avertizează și asupra riscurilor financiare și bancare, asociate tranzacțiilor bursiere, datoriilor suverane și deficitelor bugetare.
Prezent la Conferința ”Săptămâna euro-financiară de la Frankfurt”, Luis de Guindos, vicepreședinte al BCE, a notat că, în ultimul an, ”echilibrul riscurilor macro-economice a început să se mute de la preocupările referitoare la inflație la cele asociate creșterii economice”.
”Perspectivele de creștere sunt umbrite de incertitudinea asociată politicilor economice și peisajului geopolitic, atât la nivelul zonei euro, cât și global. Tensiunile comerciale riscă să se amplifice. (…) Efectele ciclice includ și probleme structurale asociate productivității scăzute și potențialei creșteri economice slabe din zona euro”, a afirmat Luis de Guindos.
Vicepreședintele BCE a evidențiat o serie de riscuri financiare cu care se confruntă Uniunea Europeană.
”Prima vulnerabilitate se referă la piețele financiare, care rămân expuse ajustărilor inopinate”, a subliniat Luis de Guindos, evocând riscuri asociate tranzacțiilor bursiere și chiar unei crize a prețurilor imobiliare, generate de folosirea sistemelor de inteligență artificială în Statele Unite.
”A doua vulnerabilitate se referă la riscurile suverane. (…) Nivelurile de îndatorare rămân ridicate în multe țări, din cauza persistenței deficitelor publice. Deficitele ridicate îngreunează sarcinile guvernelor de a furniza investiții pentru contracararea provocărilor structurale, printre care se numără schimbările climatice, cheltuielile pentru apărare, digitalizarea și productivitatea scăzută”, a atras atenția vicepreședintele BCE.
”A treia vulnerabilitate este asociată riscurilor creditelor. Pe fondul perspectivelor reduse de creștere economică, riscurile asociate creditelor rămân o preocupare pentru anumite companii din zona euro și pentru familii, ceea ce ar putea afecta valoarea activelor băncilor și entităților non-bancare”, a insistat Luis de Guindos.
Luis de Guindos a pledat pentru avansarea integrării bancare și a piețelor de capital în Uniunea Europeană.
”În actualul mediu geopolitic și economic incert, standardele de reglementare rămân esențiale pentru menținerea rezilienței companiilor bancare și non-bancare. (…) Un sistem financiar mai puternic și stabil, cu piețe de capital dezvoltate, poate fi un motor vital de creștere economică în următorii ani”, a concluzionat Luis de Guindos.
Foto: Profimedia
Citește și:
VIDEO Franța crede că Ucraina va ajunge să negocieze cu RUSIA de pe o poziție de forță