Candidatul republican Donald Trump a propus în ultimul timp o dezbatere electorală la Fox News, încă dinainte de retragerea lui Joe Biden din cursă.
Vicepreședintele SUA Kamala Harris a refuzat, invocând motivul că nu plănuiește să participe la dezbaterea planificată inițial pentru 4 septembrie, la Fox News.
Sondajele recente arată o confruntare strânsă, Kamala Harris (59 ani) având un avantaj clar față de Donald Trump (78 ani). Candidatul democrat ar avea între 44 și 47%, iar candidatul republican, între 43 și 47%, potrivit mai multor sondaje.
Trump o acuză pe Harris că-i este frică că acesta i-ar putea ataca identitatea rasială. Reprezentanții campaniei Kamalei Harris acuză că Trump este cel care vrea să se retragă dintr-o dezbatere ce fusese inițial stabilită pentru ABC.
Fostul președinte voia ca următoarea dezbatere prezidențială să se desfășoare la un post care să aibă o atitudine mai „prietenoasă” în comparație cu cea a moderatorilor CNN.
Anterior, Trump și Biden fuseseră de acord cu o a doua dezbatere pe 10 septembrie la ABC News. Încă dinainte de retragerea lui Biden, președinte sugerase să fie mutată la Fox, cel mai popular canal conservator de televiziune de știri, scrie Reuters. În postarea sa de vineri pe Truth Social, Trump a spus că dezbaterea ABC a fost demult anulată „din moment ce Biden nu va mai fi participant”.
Trump a sugerat la o reuniune anuală a jurnaliştilor de culoare că Harris și-a minimalizat moştenirea afro-americană, ea având origini indiene și jamaicane, dar s-ar fi identificat atât ca persoană afro de culoare, cât și ca asiatică.
„Aşa că nu ştiu, este ea indiană sau este ea neagră?” a continuat Trump, care în trecut, l-a acuzat pe fostul președinte american Barack Obama că și-ar fi falsificat certificatul de naștere și ar fi născut în Kenya. Kamala Harris, de origine jamaicană şi indiană, a urmat cursurile Universităţii Howard care este consacrată persoanelor de culoare din SUA.
Potrivit Reuters, campania Kamalei Harris a anunțat vineri că a strâns 310 de milioane de dolari din donațiile din luna iulie, la scurt timp după ce președintele Joe Biden a renunțat la cursă.
Suma adunată din iulie, mai mult decât dublu față de suma de 138,7 milioane de dolari strânsă de rivalul republican Donald Trump în aceeași lună, arată că ar avea mai mari șanse să devină prima femeie președinte.
Peste 200 de milioane de dolari din cele 310 de milioane de dolari au venit în prima săptămână după ce Biden a anunțat că o va susține pe Harris
În cadrul unei ediții live transmise de Gândul, Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a avansat o teorie privind alegerile prezidențiale din Statele Unite, sugerând că Kamala Harris ar putea avea o șansă semnificativă de a-l înfrunta pe Donald Trump. Cristoiu face o comparație între Kamala Harris și Ion Iliescu în contextul unei crize politice, sugerând că Harris a început să fie percepută ca un salvator al democrației, similar cu modul în care Iliescu a fost văzut în perioada de tranziție din România.
„Kamala a devenit un fel de Ion Iliescu în 22 decembrie. A început teoria Kamala poate salva uite democrația. În America, campania aceasta electorală nu este că o să câștige unul. Nu. E pericol să câștige ăla, deci avem democrația pusă la îndoială”, spune Cristoiu. Potrivit scriitorului, Kamala Harris este văzută ca o reprezentantă a unei Americi diferite, sprijinită de grupuri variate precum hispanici, afro-americani și comunități LGBTQ.
„Toate forța iconografică câștigată de supraviețuire nu mai e valabilă. Ea este partea cealaltă a Americii. Este un Trump de partea ailaltă. Deja ea este sprijinită de hispanezi, de afro-americani, de LGBT”, continuă scriitorul.
Citește și: