Victor Ponta, pentru Euronews: „România este o democrație”
Premierul Victor Ponta a afirmat, într-un interviu pentru Euronews, că, în ciuda îngrijorărilor exprimate în mediul politic internațional, România este „în mod cert” o democrație.
„În mod cert (este o democrație, n.red.). România este și membră a Uniunii Europene și împărtășește valori comune cu aceasta, lucru pe care sunt convins că îl vom putea dovedi în fața prietenilor și partenerilor noștri europeni”, a declarat Ponta.
Întrebat de jurnalistul Euronews dacă există un război la București, dat fiind numărul foarte mare de ordonanțe de urgență emise de Guvern în ultimele săptămâni, premierul a răspuns că țara se află mai degrabă „în mijlocul unui conflict politic”. „Ne lipsește tradiția dialogului între forțele politice. Nu am reușit să ne soluționăm divergențele, ceea ce ar fi putut conduce la evitarea acestui conflict politic”, a explicat primul-ministru.
„Ar fi păcat” să nu aderăm la Schengen
Avertizat de reporter că disputa dintre el și Traian Băsescu face rău României și ar putea duce inclusiv la amânarea aderării la Spațiul Schengen, Ponta a afirmat că „ar fi păcat” să se întâmple așa.
„Ar fi păcat (să fie amânată aderarea din cauza conflictului politic intern, n.red.), pentru că – și aici eu și Traian Băsescu suntem complet de acord – am îndeplinit toate criteriile tehnice și standardele pentru a fi o frontieră foarte puternică și eficientă a Uniunii Europene”, a declarat Victor Ponta.
Totodată, șeful Executivului român a subliniat, cu referire la raportul pe Justiție al Comisiei Europene de săptămâna trecută, că, din cele 11 probleme ale României semnalate de Jose Manuel Barroso, „am soluționat deja, într-o săptămână, șapte sau opt”. „Vom rezolva și restul și vom demonstra că am înțeles mesajul puternic transmis de Comisia Europeană, că am reacționat pozitiv la el și suntem pregătiți să punem lucrurile înapoi pe drumul cel bun”, a afirmat premierul român, în cadrul aceluiași interviu.
Ponta a declarat, de asemenea, că respectă „complet” și „în întregime” Curtea Constituțională și deciziile acesteia, apreciind că Parlamentul a reacționat, la rândul său, „foarte pozitiv și a aplicat toate deciziile Curții Constituționale”. „Totul va fi așa cum a decis Curtea” și de acum înainte, „inclusiv referendumul popular cu un anumit cvorum (de 50% participare)”, potrivit primului-ministru.
Ponta vrea să scape de Băsescu din cauza „agendelor politice”
Întrebat de Euronews care este motivul pentru care vrea să „scape” de Traian Băsescu, Victor Ponta a explicat că „80% dintre români vor să scape de președinte” și că „problema reală” constă în „diferențele totale dintre agendele politice”.
„Băsescu și-a asumat o agendă politică diferită, austeritatea, protejarea propriului partid și a politizat toate instituțile statului. Noi ne-am bucurat de o susținere publică uriașă la alegerile locale din 10 iunie cu o agendă politică diferită, care pune accent pe disciplina bugetară. Respectăm toate angajamentele cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și căutăm să obținem și creșteră economică și noi locuri de muncă, acesta fiind noul tren european”, a explicat Ponta.
De asemenea, el a afirmat că, răspunzând îngrijorărilor CE cu privire la demiterea Avocatului Poporului, Parlamentul va nominaliza un nou Avocat al Poporului numai în baza unui acord cu toate forțele politice.
Cu privire la acuzația că Guvernul său a încercat să schimbe șase din cei nouă judecători ai Curții Constituționale, Ponta a amintit că a anunțat imediat după apariția acestui „zvon” că „nimeni, în niciun fel, nu va iniția vreo acțiune împotriva independenței acestor nouă judecători și Curții”.
Cât despre schimbarea legii electorale cu doar câteva luni înainte de alegeri, aceasta „a fost o inițiativă a Parlamentului”, potrivit lui Ponta, care a dat asigurări că va fi respectată decizia Curții Constituționale, potrivit căreia acest act legislativ nu poate fi modificat într-un an electroral. „În noiembrie 2012, vom candida și vom fi aleși exact pe baza legii adoptate în 2008”, a declarat Victor Ponta, pentru Euronews.
„Năstase nu a fost prietenul meu. A fost cel mai bun premier”
După ce reporterul Euronews l-a referit descris de două ori pe Adrian Năstase drept „prietenul” lui Ponta, premierul a replicat: „Domnul Năstase nu a fost prietenul meu. A fost cel mai bun premier pe care l-a avut România vreodată. Acum a fost condamnat, își va ispăși pedeapsa, iar președintele interimar, domnul Antonescu, a anunțat foarte clar că nu va grația pe nimeni”.
Cu referire la scandalul de plagiat, Victor Ponta a repetat doar că, atunci când și-a redactat teza de doctorat, a respectat „toate standardele române din 1999”.