VIDEO | Fenomen rar. O „tornadă de foc” a fost surprinsă în timpul unui incendiu de vegetație din Los Angeles
This browser does not support the video element.
Un fenomen rar a fost surprins de o televiziune locală din America: o „tornadă de foc” care s-a format în timpul unui incendiu de vegetație din Los Angeles.
Videoclipul, filmat de o echipă de la KTLA-TV Channel 5, arată un vârtej de flăcări și o coloană de fum în creștere.
Vârtejul format în mijlocul incendiul, denumit tornadă de foc, a fost rezultatul „combustibililor uscați și a vântului neregulat cauzat de încălzirea intensă a suprafeței”, a declarat Secția de operațiuni aeriene a Departamentului de Pompieri din California.
Short range spotting and fire whirls on the #SamFire tell the story of dry, receptive fuels and erratic winds from intense surface heating. With @LACoFD @NWSLosAngeles pic.twitter.com/KuXgyiz5bE
— LACoFireAirOps (@LACoFireAirOps) August 11, 2022
Cum apare o „tornadă de foc”
O „tornadă de foc” se formează atunci când aerul fierbinte urcă și începe să se rotească. Pe măsură ce se învârte în spirală, poate colecta cenușă, fum și jar și poate forma un vârtej.
Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de circa 61 de hectare, dar nu au existat victime, conform autorităților locale.
Peste 200 de oameni au fost mobilizați pentru stingerea flăcărilor.
Incidența incendiilor crește sau scade?
De la an la an, schimbările climatice sunt și ele tot mai prezente. O tendință de creștere ușor de remarcat indică niveluri mai ridicate ale pericolului de incendii, sezoane mai lungi ale incendiilor și incendii de mari proporții și violente, cu propagare rapidă, în fața cărora mijloacele tradiționale de stingere a incendiilor sunt ineficiente.
Anul acesta, aproximativ 130.000 ha arseseră deja până la sfârșitul lunii iunie, o suprafață la fel de mare cu cea arsa între anii 1986-2005 în urma a aproape 3.000 de incendii de pădure în care au fost afectate aproape 13.000 ha, notează Alexandru Luchiian pentru Infoclima.
Momentul a marcat debutul tradițional al sezonului incendiilor. Incendiile au început să afecteze, pe lângă statele sudice, și Europa Centrală și de Nord. Peste nouă din 10 incendii din UE sunt provocate de acțiuni umane.
Un factor de risc din ce în ce mai mare pentru ecosisteme
Schimbările climatice reprezintă un factor de risc din ce în ce mai mare pentru ecosisteme în primul rând. Valurile de caldură extremă vor determina adaptarea vegetației la o climă mai aridă și la un mediu prielnic pentru incendii și autocombustie (vegetație uscata, umiditate scăzută și temperatură crescută).
Cele mai multe incendii sunt provocate fără intenție de către oameni, fie că lasă un foc nesupravegheat, de la o țigară aruncată într-un mediu uscat, fie că nu sting cărbunii rămași în urma unui grătar în aer liber. Tot ce este nevoie pentru un incendiu este o scânteie. Într-un caz recent, o cultură de grâu s-a aprins tocmai de la scânteile provocate de mașină de recoltat.
- Gunoaiele aruncate peste tot nu doar că poluează natura, dar pot fi un punct de plecare pentru aceste incendii devastatoare de vegetație. Sticlele pot acționa ca o lupă sub razele soarelui. Într-un unghi potrivit pot concentra un fascicul de lumina care să incendieze cu ușurință vegetația uscată.
- Pe timpul furtunilor de vară, trăsnetele sunt responsabile de aprinderea copacilor uscați, care pot declanșa un incendiu favorizat de curenții de aer si vântul puternic.
- În anumite cazuri vegetația se poate aprinde și de la soarele puternic.