Mercy For Animals, o organizație non-guvernamentală care miltează pentru combaterea cruzimii împotriva animalelor, a publicat o serie de imagini obținute cu ajutorul unei drone la o fermă de vaci din comitatul Kewaunee din statul american Wisconsin.
În imagini, se pot observa mai multe gropi pline cu deșeuri animale, aflate chiar lângă un cartier rezidențial. Deșeurile sunt lăsate în aer liber, fără să existe vreo barieră între acestea și spațiile locuite din apropiere. Imaginile au fost postate de către respectivul ONG pe X (cunoscut anterior ca Twitter).
Pe lângă aceste imagini, organizația susține că a discutat și cu locuitorii din zonă, care spun că deșeurile de la ferma de lactate le contaminează apa potabilă.
Un localnic susține că apa din pânza freatică din zonă a fost contaminată cu gunoi de grajd, nemaifiind potabilă din această cauză.
Mai mult, el arată că apa de la chiuvetă, care provine din subteran, este maronie, fiind contaminată, notează thecooldown.com.
„Mă supără foarte mult, pentru că am făcut multe pentru a face din casa noastră un loc potrivit pentru familia noastră, iar totul este distrus acum. Când vin, nepoții noștri se spală pe dinți și pe față cu apă îmbuteliată, iar dacă gătim ceva, gătim cu apă îmbuteliată. … Cheltuiești atât de mulți bani pentru a construi o casă, iar apoi nu poți bea apa”, spune acesta.
De altfel, bărbatul a dus mostre de apă la laborator, unde a constatat că aceasta conține nitrați și E. coli.
Un studiu din 2021 publicat în Environmental Health Perspectives a constatat că apa potabilă din comitatul Kewaunee care a fost contaminată cu fecale de vacă a fost responsabilă pentru sute de cazuri de boli gastrointestinale acute.
Impactul pe scară largă asupra mediului al fermelor industriale este bine documentat. Potrivit ASPCA, zootehnia este responsabilă pentru 14,5% din toată poluarea cu gaze cu efect de seră, inclusiv cantități uriașe de metan și protoxid de azot, care sunt chiar mai dăunătoare atmosferei decât dioxidul de carbon.
În plus, fermele de animale (cum ar fi cea din Wisconsin) produc 400 de milioane de tone de de gunoi de grajd în fiecare an, care poluează aerul și apa din jur, mai notează sursa citată.