Familia de șapte persoane, răpită la 19 februarie în Camerun, a apărut pentru prima dată luni, într-o înregistrare video publicată pe Internet, alături de răpitorii care se declară membri ai grupării islamiste nigeriene Boko Haram, relatează AFP.
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a condamnat „imaginile extrem de șocante (…) de o cruzime fără limite”.
Răpitorii susțin că au recurs la această faptă din cauza „războiului împotriva Islamului”, desfășurat de Franța, făcând probabil referire la intervenția militară, începută la 11 ianuarie, în Mali, împotriva grupărilor islamiste armate.
Înregistrarea video de aproximativ trei minute, realizată într-un loc și la o dată necunoscută, arată familia înconjurată de cel puțin trei răpitori mascați. O sursă apropiată familiei Moulin-Fournier, a confirmat pentru AFP identitatea acestora.
La începutul filmului postat pe YouTube, tatăl, Tanguy Moulin-Fournier, este alături de soția sa, de cei patri copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani și de fratele său și citește o declarație în limba franceză. Doi dintre răpitori țin armele și muniția la vedere.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat luni că familia este „probabil deținută în Nigeria”, cu ocazia unei reuniuni a unui consiliu de apărare. Președintele François Hollande a declarat săptămâna trecută că ostaticii au fost răpiți „fără îndoială în două grupuri”.
„Dacă doriți eliberarea francezilor, eliberați imediat toate femeile noastre pe care le aveți în arest”, spune unul dintre răpitori în arabă, adresându-se președintelui nigerian Goodluck Jonathan.
„Îl avertizăm de asemenea pe președintele Camerunului (Paul Biya), să-i elibereze urgent pe frații noștri din închisori”, a adăugat el.
Aflat în vizită oficială în Columbia, ministrul francez al Afacerilor Externe a afirmat luni că revendicările răpitorilor au în vedere aspecte care nu sunt de competența Franței.
„În ceea ce o privește, Franța și-a moblizat toate capacitățile în încercarea de a obține eliberarea compatrioților noștri, care, țin să reamintesc, sunt complet nevinovați”, a adăugat Fabius. „Dacă revendicările (…) nu vor fi satisfăcute, gruparea teroristă în cauză și-a propus să-i ucidă pe compatrioții noștri”, a precizat el.
Familia a fost răpită în nordul Camerunului. Potrivit autorităților cameruneze, cei șapte francezi, care vizitau un parc național în momentul în care au fost răpiți, au fost transportați în nord-estul Nigeriei învecinate.
Tanguy Moulin-Fournier, soția sa Albane și cei patru copiii ai lor locuiau la Yaoundé, capitala Camerunului, din toamna anului 2011. Moulin-Fournier supraveghea construirea unei uzine de lichefiere a gazului, pentru societatea GDF Suez. Ca angajat al companiei, el a locuit mai mulți ani la București, unde conducea strategia grupului pentru regiunea Balcanilor și Europei de Sud-Est. În 2011, familia s-a mutat în Africa, atunci când lui Tanguy Moulin-Fournier i-a fost încredințat proiectul de construcție a uzinei. Fratele său, Cyril Moulin-Fournier, care îi însoțea, locuia la Barcelona, Spania.
Pentru Elizabeth Donnely, specialistă în Nigeria din partea organizației Chatam House, gruparea Boko Haram ar putea folosi ostaticii occidentali pentru a forța realizarea obiectivelor sale, care implică exclusiv situația din Nigeria și nu cea din Mali. „Când au cerut eliberarea femeilor, aceștia s-au gândit la cineva anume, deoarece există foarte puține femei membre Boko Haram”, a apreciat Donnely.
În pofida revendicărilor exprimate în înregistrare, până la această oră nu este sigur dacă răpitorii aparțin Boko Haram, deoarece această grupare radicală, care a desfășurat numeroase atacuri în nordul și centrul Nigeriei în ultimii ani, nu a revendicat niciodată răpiri.
O altă grupare, Ansaru, care ar putea fi o facțiune disidentă a Boko Haram, a fost în ultimele săptămâni în plină ascensiune, remarcându-se prin răpiri ale cetățenilor străini.
Ansaru a revendicat, în decembrie, răpirea unui inginer francez în nordul Nigeriei și, recent, răpirea a șapte străini pe un șantier din regiunea Bauchi (nord-est). Gruparea a criticat intervenția armată a Franței împotriva islamiștilor, în Mali.
Cu toate acestea, experții nu exclud posibilitatea ca în spatele răpirii să fie grupuri infracționale a căror intenție este să obțină o răscumpărare în schimbul ostaticilor.