Președintele Vladimir Putin le-a spus elevilor din țara sa că Rusia, nu Japonia, este de fapt „Țara Soarelui Răsare”, potrivit unei înregistrări video care circulă pe rețelele de socializare.
„În ceea ce-i privește pe vecinii noștri japonezii, Japonia este numită ”Țara Soarelui Răsare”, dar mai la est de Japonia este, cred, Kamceatka sau (Insula) Sahalin, iar și mai la est este Noua Zeelandă. Iar și mai la est de Noua Zeelandă este Ciukotka! Așadar strâmtoarea (Bering) are doar 60 de kilometri, iar apoi vine continentul american. În acest sens, Rusia este ‘Țara Soarelui Răsare”, le spune liderul de la Kremlin elevilor din Kaliningrad.
Deși nu se știe exact, cel mai probabil, această întâlnire cu elevii a avut loc pe 1 septembrie, când Rusia a celebrat „Ziua Cunoașterii” și Putin s-a deplasat în enclava Kaliningrad dintre Polonia și Lituania unde Kremlinul a organizat o întâlnire separată cu elevii de la o școală locală.
Președintele rus le-a povestit școlarilor despre o presupusă discuție pe care ar fi avut-o cu ministrul rus al Educației Serghei Kravțov care i-ar fi spus că în teritoriile ucrainene ocupate de ruși copiii nici măcar nu știau că podul Crimeii există și credeau că este fals.
„Da!”, exclama Putin amuzat, înainte de a spune apoi că elevii ucraineni nu știau nici că Ucraina a făcut parte din Uniunea Sovietică.
În cadrul aceleiași vizite pe care a efectuat-o în Kaliningrad liderul de la Kremlin a numit un nou obiectiv pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina și a făcut un mic exercițiu de imagine, oprind coloana oficială care îl însoțea pentru a discuta de la distanță timp de 10 secunde cu persoanele aflate pe marginea șoselei.
Tensiuni între Rusia și Japonia
Comentariile făcute de Vladimir Putin privind adevărata țară a „Soarelui Răsare” vin în contextul unor tensiuni fără precedent de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial între Moscova și Tokyo, ca urmare a faptului că Japonia s-a aliniat într-o mare măsură sancțiunilor decise de Occident împotriva economiei ruse.
La sfârșitul lunii iunie ambasadorul Rusiei în Japonia, Mihail Galuzin, a denunțat sancțiunile adoptate de Tokyo, afirmând despre acestea că sunt „lipsite de viziune” și vor afecta în principal mediul de afaceri.
„Desigur, o astfel de creștere a unei politici ostile față de Rusia va fi luată în considerare de noi în viitoarea noastră abordare față de Japonia și nu va rămâne fără răspuns”, a mai spus Galuzin.
La jumătatea lunii iulie Rusia a anunțat că impune sancțiuni împotriva a 384 de parlamentari japonezi, cărora le-a interzis accesul pe teritoriul său, după ce la sfârșitul lui aprilie a decis expulzarea mai multor diplomați niponi, ca represalii pentru o măsură similară luată de Tokyo.
De asemenea, parlamentul Japoniei a aprobat pe 20 august revocarea clauzei „naţiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei. În urma acestei decizii, Rusia și-a pierdut beneficiile în materie de tarife şi bariere comerciale avute în Japonia.