VIDEO-LIVE UPDATE | Ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a: Fosta suverană a fost înmormântată alături de Prințul Philip

Publicat: 19 09. 2022, 13:00
Actualizat: 20 09. 2022, 12:11

Marea Britanie și întreaga lume își iau rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a. Înmormântarea va avea loc la Westminster Abbey din Londra la ora locală 11:00, la eveniment urmând să fie prezenți 2.000 de persoane. Autoritățile se așteaptă ca sute de mii de oameni să se afle pe străzile capitalei în această zi. Liderii mondiali și personalități din toată lumea vor participa la funeraliile Reginei, în timp ce sute de milioane de oameni vor asista online la eveniment, la nivel global.

GÂNDUL transmite live cele mai importante evenimente legate de înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

Procesiunea Reginei Elisabeta a II-a va avea loc luni, la Westminster Abbey, înainte ca Majestatea Sa să fie înmormântată alături de regretatul ei soț, Prințul Philip, la Capela Sf. George din Windsor.

Sute de demnitari străini care au participat, duminică seara, la o recepție la Palatul Buckingham găzduită de regele Charles vor fi prezenți, inclusiv președintele american Joe Biden.

Iată ce vedete și personalități au fost prezente la ceremoniile funerare de luni:

Sicriul Reginei va fi purtat într-o procesiune la Westminster Abbey, la ora locală 10.44 (ora 12:44, ora României), înainte de înmormântarea care este programată la ora 11.00.

Strănepoții reginei, prințul George, în vârstă de 9 ani, și prințesa Charlotte, în vârstă de 7 ani, cei doi copii mai mari ai actualului moștenitor al tronului, prințul William, vor fi, de asemenea, prezenți.

Vezi cum se împarte averea Reginei Elisabeta a II-a, estimată la câteva sute de milioane de dolari:

UPDATE ora 21:00 Cum au fost marcate funeraliile reginei Elisabeta a II-a în lume
În Washington DC, într-un pub numit Queen Vic, un grup de americani s-a adunat pentru a urmări un moment istoric.Băutura oferită a fost Pimms, iar mâncarea englezească.

Julie Muir a spus: „Cred că este atât de rar ca un lider să fie la fel de respectat și iubit ca ea, aș putea spune. În mod universal, în zilele noastre, nu găsești așa ceva foarte des. E trist să vezi pe cineva ca ea să dispară.”

La celălalt capăt al barului, Johnny Valter a spus emoționat: „În societatea de astăzi, în care oamenii țipă mereu și țipă unii la alții și se comportă urât, am simțit că ea avea genul de maniere pe care ți-ai dori să le aibă toată lumea”.

„De asemenea, sentimentul de loialitate pe care ea și familia ei l-au avut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, știți, ar fi putut cu ușurință să părăsească Londra sau chiar să părăsească Regatul Unit total și nu au făcut-o. Asta arată caracter”, a spus el, apoi a început să plângă, potrivit Sky News.

Hong Kong

În Hong Kong, unde echilibrul dintre identitatea britanică și autoritatea chineză se schimbă, mii de oameni s-au oprit pentru a-și aduce aminte de Majestatae sa și Coroana pe care a reprezentat-o.

Unii priveau în baruri pe ecrane mari, alții pe laptopuri și telefoane mobile. Acesta a fost un moment la care toți au avut acces. Aproximativ patru milioane de oameni din întreaga lume au urmărit astăzi funeraliile Reginei.

Franţa

În Franța, o stație de metrou din Paris, a fost numită Regina Elisabeta a II-a după sprijinul pe care bunicul ei, George V, l-a acordat Franței în Primul Război Mondial, o pagină de istorie care leagă cele două națiuni.

Australia

În cealaltă parte a lumii, în Perth era seară, când oameni îndoliați s-au adunau la Catedrala St George. Un portret mare al regretatei Regine a fost piesa centrală.

„Mulțumim pentru viața regretatei noastre Suverane, Regina Elisabeta, pentru dragostea pe care a primit-o de la dumneavoastră și pe care ne-a arătat-o”, a spus reverendul Steven Hilton.

Și la Government House din Canberra, sute de oameni s-au adunat pentru a urmări live înmormântarea.

Nepal

Și la un templu budist de pe dealurile nepaleze, într-o altă cultură, o altă religie, călugării s-au adunat.

„Nu pot uita acest moment. Dacă ar fi să atrag atenția către cea mai mare pierdere din viața mea, ar trebui să fie cu siguranță pierderea Reginei. Mă voi ruga pentru ea în fiecare zi”,a spus Kaji Man Limbu, un fost soldat nepalez care a servit în armata britanică.

UPDATE ora 19:53 Prințesa Charlotte a izbucnit în lacrimi la înmormântarea străbunicii ei, Regina Elisabeta a II-a. A fost consolată de mama ei, Kate

Prințesa Charlotte, fiica prințului William și a prințesei Catherine, nu s-a mai putut abține și a izbucnit în plâns în timpul funeraliilor Reginei Elisabeta II-a. 
 (Citește continuarea aici)
UPDATE ora 19:00 – Slujba de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat. Imnul God Save the King este intonat după încheierea funeraliilor Reginei 

Imnul God Save The King a fost interpretat în timp ce procedurile privind înmormântarea Reginei de la Windsor s-au încheiat în această după-amiază.

Charles s-a așezat în același loc în care a stat Regina la înmormântarea tatălui său, Prințul Philip, în timpul pandemiei de COVID-19.

Slujba de înmormântare de la Capela Sf. Gheorghe încheie partea publică a procedurilor de înmormântare a Reginei.

În jurul orei 19.30, va avea loc o înmormântare privată la Capela Memorială Regele George al VI-lea, condusă de decanul Windsor.

Regina va fi înmormântată alături de răposatul ei soț, Ducele de Edinburgh.

Familia se va întoarce în această seară, la 19:30, pentru o înmormântare privată, departe de camerele de luat vederi, unde o vor îngropa pe Regină.

UPDATE ora 18:50 – Meghan Markle a plâns la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Ducesa a fost fotografiată când își ștergea o lacrimă

Ducesa de Sussex, Meghan Markle, a fost surprinsă plângând în timp ce sicriul Reginei Elisabeta a II-a părăsea Westminster Abbey. Fotografii prezenți au pozat-o pe soția Prințului Harry stergându-și o lacrimă.

Meghan Markle a fost fotografiată în timp ce mergea solemn în spatele sicriului Reginei alături de Prințul Harry, când cortegiul a ajuns la Abbey. La final, ducesa a părăsit biserica împreună cu Regina Camilla, Kate Middleton și Contesa de Wessex.

Soția Prințului Harry a părut foarte afectată și chiar a vărsat câteva lacrimi, pe care s-a străduit să le ascundă. Fotografii prezenți au pozat-o în timp ce își ștergea fața.

UPDATE ora 18:15 Sicriul Reginei a ajuns la capela St George. Slujba de înmormântare de la capela St George a început
Slujba a început cu intonarea Psalmului 121, pus pe muzică de Sir Henry Walford Davies, care anterior a servit ca organist al capelei.Corul cântă acum Acatistul celor Plecați.Include versul: „Acolo unde tristețea și durerea nu mai sunt; nici suspin, ci viață veșnică”.Acatistul a fost stabilit cu regina înainte de moartea ei. Acesta va fi citit de David Conner, decanul Windsor.Binecuvântarea va fi pronunțată de Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury.

Cortegiul funerar care o transporta pe Regină a ajuns la Sf. George din Castelul Windsor, iar sicriul ei, învelit în standardul regal, este retras. Coroana și globul imperial rămân deasupra.

Acesta va fi dus în capelă și va fi urmat de membrii familiei regale.

Sicriul Reginei este urcat încet treptele spre capelă, urmând aceeași cale ca și sicriul regretatului ei soț, Prințul Philip, în urmă cu un an.

Este urmat de copiii ei, Regele Charles, Prințesa Ana, Prințul Andrew și Prințul Edward.

În spatele lor se află Prințul William, Prințul Harry și Peter Phillips și alți membri ai familiei ei.

UPDATE ora 18.10 Regele Charles al II-lea se alătură procesiunii la Castelul Windsor

Regele Charles al II-lea, însoțit de alți membri ai familiei regale, s-a alăturat procesiunii de la Quadrangle din incinta castelului Windsor.

Camilla, regina consoartă, va urma într-o mașină alături de Catherine, Prințesa de Wales, Meghan, Ducesa de Sussex și Sophie, Contesa de Wessex.

Procesiunea se va îndrepta acum spre capela Sf. George de la Castelul Windsor.

UIPDATE ora 18:05 Premierul britanic Liz Truss a ajuns la Capela St George din Windsor împreună cu soțul său Hugh O’Leary.

Cei doi au venit însoțiți de premierul Noii Zeelande JAcinta Ardem și partenerul acesteia Clarke Gayford
UPDATE ora 17:50 Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, participă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a
Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a spus că a fost ”o mare onoare” să fie prezentă la funeraliile reginei ”în numele tuturor ucrainenilor”

UPDATE ora 17:25 Cortegiul funerar intră pe domeniul regal din Windsor, în timp ce mii de oameni privesc ultimul drum al Reginei

Sicriul Majestății Sale a intrat acum pe Long Walk până la Castelul Windsor, unde mii de oameni s-au adunat să o conducă pe regină pe ultimul drum.

Scenele sunt uimitoare și indică cât de iubit a fost regretatul monarh de către cei din zonă.

Procesiunea va trece acum prin Cambridge Gate, Cambridge Drive, George IV Gate și Quadrangle – unde se vor alătura membrii familiei regale.

UPDATE ora 17:10 Cortegiul funerar ajunge la Castelul Windsor

Cortegiul funerar care transporta sicriul Reginei a sosit la Shaw Farm Gate din Albert Road, Windsor.

Acum se va alătura unei procesiuni funerare deja formate și gata să se îndrepte spre Long Walk până la Castelul Windsor pentru a participa la slujba de înmormântare a Reginei care va avea loc la Capela St George.

Membrii forțelor armate s-au alăturat poliției, asigurând paza pe traseu.

Mii de oameni îndoliați s-au adunat în Long Walk până la castel, iar personalul palatului regal Windsor și Maidenhead avertizează că traseul este acum închis și nu mai poate permite accesul altor vizitatori.

UPDATE ora 16:30 Obama aduce un omagiu „bunătății” Reginei

Fostul președinte american Barack Obama a adus un omagiu „bunătății și considerației” reginei, amintindu-și întâlnirile sale cu monarhul britanic.

Obama a spus că prima dată când a întâlnit-o pe regina ea i-a amintit de bunica lui, și că „nu ar fi putut fi mai blândă sau mai grijulie” cu el și cu soția lui, Michelle.

„Ceea ce m-a surprins nu doar prin apariție, ci și prin maniere… (era) foarte grațioasă, dar fără a fi absurdă, (cu un) simț al umorului aparte”, a spus el.

Cu o altă ocazie descrisă de Obama, soția și cele două fiice ale sale au fost invitate la un ceai la Palatul Buckingham și ulterior conduse cu trăsura din aur a Reginei – un moment despre care a spus el „a lăsat o amprentă în viața fiicelor mele care este încă acolo”.

Într-o altă întâlnire, o cină de stat în 2011 la Palatul Buckingham, Obama a spus că regina era „destul de îmbrăcată”, ceea ce era îngrijorător pentru doamna Obama, i-a făcut cadou Reginei o „broșă mică, modestă” cu „valoare nominală”.

Cu toate acestea, în seara următoare, la o cină la Ambasada SUA, Regina purta broșa Primei Doamne de atunci, despre care Obama a spus că „a fost un exemplu al atenției subtile pe care a arătat-o ​​în mod constant, nu doar nouă, ci și tuturor celor cu care a interacționat”.

„Combinația dintre simțul datoriei și o înțelegere clară a rolului ei ca simbol pentru națiunea ei și ca purtătoare a unui anumit set de valori, combinată cu o calitate foarte umană de bunătate și considerație cred că asta a făcut-o atât de iubită, nu doar în Marea Britanie, ci în întreaga lume”, a încheiat Obama.

Update 15:50 Imnul național este cântat în timp ce Regina părăsește Londra pentru ultima oară în carul funerar.

Clopotele Westminster Abbey sună în fundal, în timp ce membrii familiei regale urmează cortegiul din mașini.

Mulțimile adunate aplaudă în timp ce sicriul trece și aruncă trandafiri pe asfalt înaintea sicriului.

Update 15:35 Cortegiul regal a ajuns la Wellington Arch. Aici, parada va interpreta un salut regal, iar imnul național britanic va fi auzit înainte ca procesiunea să se îndrepte spre Windsor.

Regele și Regina consoartă, prințul și prințesa de Wales și alți membri ai familiei regale vor însoți cortegiul cu mașina.

După plecarea procesiunii, clopotele de la Westminster vor suna încet, o tradiție care are loc doar după înmormântarea unui suveran.

Bătăile înfundate sunt realizate prin atașarea unor petice din piele care atenuează sunetul clopotelor, o tradiție veche de secole, scrie CNN.

UPDATE 15:30. Președintele Klaus Iohannis, prezent la ceremonie

„Am participat astăzi la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a și exprim, încă o dată, în numele poporului român, profunda noastră compasiune pentru această grea pierdere. Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a și-a servit patria și întregul Commonwealth cu cea mai mare dăruire, fiind o sursă de inspirație nu doar pentru poporul britanic, ci pentru întreaga lume. Suntem alături de poporul britanic și Familia Regală în această perioadă de adâncă durere și aducem un pios omagiu memoriei și vieții Majestății Sale”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Update 15:25 În timp ce lungul cortegiu funerar al Reginei se îndreaptă spre Wellington Arch, din Hyde Park se aud salve de tun.

Update 15:15 Prințul George și Prințesa Charlotte au urmat procesiunea funerară într-un vehicul. Alături de ei este mama lor, Prințesa de Wales, dar și Regina Consort.

Tatăl lor, Prințul William, urmează pe jos sicriul Reginei, alături de alți membri ai familiei regale.

Update 15:10 Sicriul Reginei trece acum pe lângă Palatul Buckingham pentru ultima dată.

UPDATE ora 15:00 – Mesaj emoționat. Un cartonaș cu un mesaj scris de Regele Charles al III-lea este a fost amplasat între florile de pe sicriu: „În amintirea iubitei și devotatei mame. Charles R.”

UPDATE ora 14:50 – Sicriul cu trupul reginei este dus la Castelul Windsor

Sicriul cu trupul reginei este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capelă cu Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit în 2021.


UPDATE ora 14:30 – Steagurile UE, coborâte luni în bernă

Steagurile UE au fost coborâte luni în bernă, cu ocazia Înmormântării Majestatății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

„Gândurile noastre se întreaptă către cei care o plâng și își amintesc de ea”, a transmis Comisia Europeană.


UPDATE ora 14:10 – Sicriul este scos din Westminster Abbey

Sicriul Reginei Elisabeta este scos din Westminster Abbey și va urma o procesiune spre Castelul Windsor, din care vor face parte și Regele Charles, Regina Consoartă Camilla, Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward.

UPDATE ora 14:00 – Două minute de reculegere

La finalul slujbei, au fost ținute două minute de reculegere în memoria fostei Suverane.

Imnul național britanic, „God Save the King”, a fost cântat în interiorul Westminster Abbey pentru a încheia funeraliile Reginei.

Mulțimea din fața Westminster Abbey s-a oprit în tăcere, alături de persoanele îndoliate din interiorul clădirii.

UPDATE ora 13:15 – A început slujba de la Westminster Abbey

Westminster Abbey este locul unde regina s-a căsătorit în 1947 și a fost încoronată în 1953.

Regele Charles al III-lea, în timpul slujbei de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a / Sursa foto: BBC News

UPDATE 13:09 – Stație de metrou din Paris, redenumită „Elizabeth II” în ziua funeraliilor

O stație de metrou din Paris va purta numele reginei Elisabeta a II-a în ziua funeraliilor suveranei britanice. Compania de transport RATP a anunțat, luni dimineață, că stația de metrou George V de pe bulevardul Champs-Élysées va fi redenumită Elizabeth II, ce-i drept pentru o zi.

Foto: Twitter

UPDATE ora 13:00 – Sicriul reginei a ajuns la Westminster Abbey


UPDATE ora 12:39 – Regele Charles a ajuns la Westminster Abbey. Încep funeralii de stat ale Reginei Elisabeta a II-a

Regele Charles a ajuns la Westminster Abbey. Încep funeralii de stat ale Reginei Elisabeta a II-a. Înainte au ajuns și președintele SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill.

Ceremonia de înmormântare începe cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitaţi.

La sfârşitul slujbei de la abaţie se vor păstra 2 minute de reculegere la nivel naţional, apoi se va intona imnul naţional „God Save the King”.

Conform Reuters, zeci de mii de oameni, dintre care mulți au ajuns peste noapte, au mărșăluit luni pe traseul procesiunii funerare pentru a-și lua rămas bun de la Regină.


UPDATE ora 12:37 – Sicriul Reginei va părăsi Westminster Hall. Traseul cortegiului funerar

Sicriul Reginei va fi ridicat în scurt timp de pe catafalc unde se odihnește de miercuri după-amiază și dus la Westminster Abbey pentru slujba de înmormântare.

Sicriul va fi transportat cu trăsura funerară de la Westminster Hall la Abbey.

UPDATE ora 12:35 – Clopotul Abaţiei Westminster a început cele 96 de bătăi, câte una pe minut

Clopotul cel mare al Abaţiei Westminster a început să bată luni o dată pe minut, timp de 96 de minute, vârsta la care a murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ale cărei funeralii au loc luni la Londra, relatează DPA, citată de Agerpres.

„Clopotul este cel mai mare dintre cele 10 clopote ale abaţiei şi este în mod tradiţional folosit la moartea unui membru al familiei regale”, se arată într-o postare pe Twitter a Abaţiei Westminster.

UPDATE ora 12:30 – Foștii premieri ai Marii Britanii au sosit la Westminster Abbey, însoțiși de soțiile lor: Boris și Carrie Johnson, Theresa și Philip May, David și Samantha Cameron, Gordon și Sarah Brown, Tony și Cherie Blair și John și Norma Major.

Borris Johnson, la funeraliile reginei / Sursa foto: BBC

UPDATE ora 11:10 – Sosirea președintelui SUA Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, însoțit de soția sa Jill, a sosit la Westminster Abbey.

Joe Biden, la funeraliile reginei / Sursa foto: Sky News

UPDATE ora 11:52 – Cât vor costa funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii va costa peste 5 milioane de lire sterline și va fi finanțată din bani publici.

Funeraliile Reginei Angliei reprezintă cel mai important eveniment televizat din istoria contemporană și costurile vor fi pe măsură, spun experții.

UPDATE ora 11:00 – Ecrane stradale, unde este transmisă înmormântarea reginei

Mai multe ecrane au fost amplasate pe străzile din Marea Britanie, pentru a prezenta înmormântarea Reginei de la Westminster Abbey.


UPDATE ora 10:57 – Casa Regală britanică, tribut pentru Elisabeta a II-a


UPDATE ora 10:45 – Împărați, regi și președinți, dar și oaspeți controversați

Numeroase capete încoronate şi-au confirmat prezenţa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care a domnit peste 70 de ani.

Împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako ai Japoniei au venit la Londra cu ocazia primei lor călătorii întreprinse în străinătate după urcarea lor pe tron în 2019.

Prinţul Albert al II-lea de Monaco, soţia lui Charlene, regele Williem-Alexander al Ţărilor de Jos, regina Maxima şi prinţesa Beatrix, regele Philippe al Belgiei şi regele Harald al V-lea al Norvegiei vor fi şi ei prezenţi, precum şi regina Margrethe a II-a a Danemarcei, rămasă de acum singura regină domnitoare din Europa.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei asistă la rândul său la aceste funeralii, dar şi tatăl lui, Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi locuieşte de atunci în exil în Emiratele Arabe Unite.

Sosit sâmbătă seară la Londra, preşedintele american Joe Biden şi soţia lui, Jill Biden, s-au recules duminică după-amiază în faţa sicriului suveranei britanice.

Spre deosebire de alţi lideri ai lumii, cărora li s-a cerut să se deplaseze la Abaţia Westminster la bordul unor autobuze puse la dispoziţia lor de autorităţile britanice, Joe Biden a obţinut permisiunea de a folosi limuzina sa prezidenţială blindată, denumită „The Beast” („Bestia”).
„Putem să avem un mic gând pentru oficialul de la Palatul Elysée care a trebuit să îl anunţe pe preşedintele francez Emmanuel Macron că, la Londra, va trebui să urce într-un autobuz?”, a ironizat cotidianul The Times, duminică.

Preşedintele Franţei, care va fi prezent la funeralii, ar fi refuzat însă deplasarea cu autobuzul, dar, pentru moment, nu sunt cunoscute aranjamentele care ar fi putut să fie făcute în acest sens, scrie Agerpres.

O altă dificultate constă în plasarea invitaţilor, au subliniat jurnaliştii de la The Times: „trebuie evitat orice risc ca cineva să se simtă ofensat dacă este plasat în spatele unui stâlp şi trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se va bate”.

Pe lângă preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel, care s-au deplasat la Londra în pofida tensiunilor ce există după Brexit, printre invitaţi se află şi câteva personalităţi controversate.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro asistă şi ei la aceste funeralii de stat.

Arabia Saudită va fi reprezentată de prinţul Turki bin Salman Al Saud, potrivit unei surse diplomatice. Prinţul saudit Mohammed bin Salman Al Saud a fost îndepărtat de pe scena internaţională după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Turcia în 2018.

Preşedintele chinez Xi Jinping va fi absent, însă vicepreşedintele Wang Qishan va asista la funeralii. Vicepreşedintele chinez s-a recules sâmbătă după-amiază în faţa sicriului suveranei, deşi mai mulţi parlamentari britanici au încercat să interzică accesul întregii delegaţii chineze la Westminster.

La originea nemulţumirii lor se află sancţiunile adoptate de China faţă de parlamentarii britanici care au criticat raportul acestei ţări în domeniul drepturilor omului.

UPDATE ora 10:20 – S-au deschis ușile la Westminster Abbey

S-au deschis ușile la Westminster Abbey. Demnitari și politicieni au început să umple bisericam transmite The Guardian.

Sicriul Reginei Elisabeta va ajunge la ora 10:52, ora locală, iar funeraliile vor începe la 11:00, ora locală.

UPDATE ora 10:15 – Regina Elisabeta, o viață în imagini

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de British Royal Family 🇬🇧 (@loveprincessdiana)

UPDATE ora 10:00 – Rușii nu au fost invitați

Rusia şi Belarus fac parte dintr-un mic grup de ţări ai căror reprezentanţi sunt excluşi de la funeraliile reginei după invadarea Ucrainei de trupele ruse, o interdicţie considerată „blasfematoare” şi „imorală” de către Moscova.

În schimb, deşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va fi nici el prezent, soţia lui, Olena Zelenska, s-a recules duminică în faţa sicriului reginei Elisabeta a II-a.

Birmania, fostă colonie britanică, în prezent condusă de o juntă militară sancţionată de autorităţile de la Londra, precum şi Siria, Afganistan şi Coreea de Nord au fost eliminate de pe lista ţărilor invitate.

UPDATE ora 09:30 – Casa Regală britanică a publicat o nouă fotografie a fostei suverane

Înainte de înmormântarea de stat a Majestății Sale Reginei, a fost lansată o nouă fotografie.

Fotografia a fost făcută pentru a marca Jubileul de platină al Majestății Sale – primul monarh britanic care a atins această etapă.

Regina Elisabeta a II-a
Sursa foto: Casa Regala Britanică

UPDATE ora 09:20 – Preşedintele Klaus Iohannis, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a organizate la Westminster Abbey din Londra (Vezi aici ce ținută a purtat Caermen Iohannis).

De asemenea, vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu, împreună cu Principesa Elena şi soţul său, Alexander Nixon.

UPDATE ora 09.00 – Măsuri de securitate fără precedent

Înmormântarea Reginei implică cea mai mare operațiune de securitate pe care a văzut-o Londra vreodată.

Primarul Sadiq Khan spune că înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a este o provocare de securitate „fără precedent”, cu sute de mii de oameni în centrul Londrei și o listă de 500 invitați de onoare: împărați, regi, regine, președinți, prim-miniștri și alți lideri din întreaga lume.

„Au trecut zeci de ani de când atât de mulți lideri mondiali au fost într-un singur loc”, a spus Khan. „Acest lucru este fără precedent”.

„Ar putea exista oameni răuvoitori care doresc să le facă rău celor din jur sau unora dintre liderii mondiali”, a declarat Khan pentru Associated Press. „Așa că muncim incredibil de mult – poliția, serviciile de securitate și mulți, mulți alții – pentru a ne asigura că această înmormântare este cât se poate de reușită”.

Comisarul adjunct adjunct al Poliției Metropolitane Stuart Cundy a declarat că operațiunea „extrem de complexă” este cea mai mare din istoria forțelor londoneze, depășind Jocurile Olimpice de la Londra 2012.

Măsuri fără precedent la funeraliile reginei / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 08:43 – Andrew Noble: Chiar dacă Regina nu a vizitat România, a știut cum s-a dezvoltat în 32 de ani

Ambasadorul britanic Andrew Noble a declarat, duminică seara, că, deși regina Elisabeta a II-a nu a vizitat niciodată România, a știut foarte bine cum s-a dezvoltat țara noastră în ultimii 32 de ani de democrație.

Ambasadorul britanic Andrew Noble a declarat, duminică seara, la Viscri, în cadrul Momentului Național de Reculegere pentru a reflecta asupra vieții și moștenirii Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, că, deși regina nu a vizitat niciodată România, a știut foarte bine cum s-a dezvoltat țara noastră în ultimele trei decenii, scrie Agerpres.

„Doamnelor şi domnilor, mulţumesc că aţi venit în această seară la Casa Albastră, casa fostului prinţ Charles de Wales din Viscri. (…) La lumina lumânărilor ne găsim, astăzi, într-un sat în inima Transilvaniei, ca să reflectăm asupra vieţii Reginei Elisabeta a II-a. Înmormântarea are loc mâine, la Londra, cu prezenţa şefilor de stat din toată lumea, mai ales cu preşedintele Iohannis şi soţia lui, cu Majestatea Sa Margareta şi Prinţul Radu. (…) Regina a fost o prezenţă globală timp de 70 de ani. Chiar dacă Regina nu a vizitat România niciodată, vă pot spune că Regina a ştiut foarte bine cum s-a dezvoltat România în aceşti 32 de ani de libertate. Am discutat cu Regina despre România şi a fost un loc important şi pentru că este un loc foarte important pentru Regele Charles”, a declarat excelenţa sa Andrew Noble. (Citește continuarea aici…)

Foto: Twitter

UPDATE ora 08:30 – S-a încheiat perioada oficială de veghe

Pelerinajul la sicriul reginei s-a încheiat. Ultimele persoane care au stat la coadă pentru a-i vedea sicriul au trecut prin Westminster Hall.

Guvernul a anunțat că duminică seara, la 22:30, a fost primită ultima persoană care s-a așezat la coadă.

UPDATE ora 08:00 – Oamenii nu au voie să intre cu mâncare sau băutură în interiorul Palatului Westminster

Oamenii nu au voie să intre cu mâncare sau băutură în interiorul Palatului Westminster și orice astfel de obiecte vor fi confiscate și donate, mai apoi, unor centre de caritate.

The Felix Project, o organizație caritabilă, spune că se așteaptă să colecteze peste două tone de alimente, în principal gustări, inclusiv chipsuri, ciocolată și biscuiți.

Mâncarea va ajunge la persoanele vulnerabile cu care asociația lucrează în capitala Angliei.

Directorul executiv al organizației de caritate, Charlotte Hill, a declarat: „Suntem onorați să fim aici pentru a juca un mic rol în acest eveniment extrem de emoționant și pentru a ști că aici se face un plus de bine”.

„Am crezut că era invincibilă”

Elizabeth a murit pe 8 septembrie la Castelul Balmoral din Scoția.

Starea ei de sănătate era în declin, iar de luni de zile monarhul, care a îndeplinit sute de angajamente oficiale până la 90 de ani, s-a retras din viața publică, deși cu doar două zile înainte de deces o numise pe Liz Truss prim-ministru.

„Cu toții am crezut că era invincibilă”, le-a spus prințul William oamenilor care așteptau să își prezinte omagiile, scrie Reuters.

A 40-a suverană dintr-o linie genealogică care își are originea în 1066, Elisabeta a urcat pe tron în 1952.

Când i-a succedat tatălui său George al VI-lea, Winston Churchill a fost primul ei prim-ministru, iar Josef Stalin a condus Uniunea Sovietică. Ea a întâlnit aproape toate figurile importante de la politică la divertisment și sport, inclusiv pe Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea, Beatles, Marilyn Monroe, Pele și Roger Federer.

Deși se spune că avea o înălțime de doar 1,60 m, a dominat încăperile cu prezența sa și a devenit o figură globală impunătoare. „Regina Elisabeta a II-a a fost, fără nicio umbră de îndoială, cea mai cunoscută figură din lume, cea mai fotografiată persoană din istorie, cea mai ușor de recunoscut, iar faptul că liderii mondiali vor veni la Londra pentru înmormântare… spune multe despre această figură emblematică”, a declarat istoricul Anthony Seldon pentru Reuters.

Un milion de oameni, așteptați la funeralii

Oficiali din domeniul transporturilor au declarat că un milion de oameni sunt așteptați în centrul Londrei pentru funeralii, în timp ce poliția a declarat că va fi cea mai mare operațiune de securitate desfășurată vreodată în capitală.

Regele Charles, frații și fiii săi, prinții William și Harry, precum și alți membri ai familiei Windsor vor merge în spatele sicriului în timp ce acesta va fi transportat spre Westminster Abbey.

Clopotul tenor al Abației – locul încoronărilor, nunților și înmormântărilor regilor și reginelor timp de aproape 1.000 de ani – va bate de 96 de ori.

„Aici, unde regina Elisabeta s-a căsătorit și a fost încoronată, ne adunăm din întreaga națiune, din Commonwealth și din națiunile lumii, pentru a ne plânge pierderea, pentru a ne aminti de lunga ei viață de servicii altruiste”, va spune David Hoyle, decanul Westminster.

Mai apoi, sicriul va fi adus prin centrul Londrei, trecând pe lângă reședința reginei de la Palatul Buckingham până la Arcul Wellington de la Hyde Park Corner, iar monarhul și familia regală vor urma din nou pe jos în timpul procesiunii de 2,4 km (1,5 mile).

De acolo, sicriul va fi pus pe un dric pentru a fi condus la Castelul Windsor, la vest de Londra, pentru o slujbă la Capela St. George.

Mai târziu în cursul serii, în cadrul unei slujbe private, sicriul Elisabetei va fi depus la Capela memorială Regele George al VI-lea, unde se odihnesc și părinții și sora ei, prințesa Margaret, alături de mormântul soțului ei de peste șapte decenii, prințul Philip, care a murit anul trecut la vârsta de 99 de ani, scrie Mediafax.

Programul funeraliilor, pe ore

  • 6:30 ora locală (5:30 GMT) – Se încheie expunerea sicriului pentru public la Palatul Westminster, pe unde sute de mii de oameni au trecut începând de miercuri pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranei.
  • 8:00 (7:00 GMT) – Invitaţii care participă la slujba de înmormântare încep să sosească la Westminster Abbey.
  • 10:44 (9:44 GMT) – Sicriul Elisabetei a II-a părăseşte Parlamentul britanic şi se îndreaptă în procesiune funerară spre abaţie, însoţit de noul rege Charles al III-lea şi cei trei fraţi ai săi – Anne, Andrew şi Edward -, precum şi fiii săi, prinţul William şi prinţul Henry.
  • 11:00 (10:00 GMT) – Începe ceremonia religioasă în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi, oficiată de decanul de la Westminster, David Hoyle. Predica va fi rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic; premierul britanic, Liz Truss, va citi un text religios.
  • 11:55 (10:55 GMT) – Un sunet de goarnă va marca începutul celor două minute de reculegere care vor fi ţinute în toată Marea Britanie.
  • 12:00 (11:00 GMT) – Ceremonia se încheie cu intonarea imnului naţional.
  • 12:15 (11:15 GMT) – Sicriul va pleca în procesiune funerară de la Abaţie până la Wellington Arch, în Hyde Park. Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, va bate la intervale de un minut în timpul procesiunii.
  • 13:00 (12:00 GMT) – Sicriul va fi transferat într-un dric pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.
  • 15:00 (14:00 GMT) – Sicriul ajunge la castel şi distanţa de cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală, va fi parcursă pe jos.
  • 16:00 (15:00 GMT) – Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este dus în Capela St George din castel, unde aproximativ 800 de invitaţi participă la o ceremonie religioasă oficiată de decanul de Windsor, David Coney. La finalul slujbei, sicriul va fi mutat în cripta regală a capelei, unde este înmormântat şi soţul reginei, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.
  • 19:30 (18:30 GMT) – Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale. Pe lespedea de marmură a mormântului ei vor fi gravate cuvintele: „Elizabeth II 1926-2022”, conform Agerpres.

Vă recomandăm să citiți și: