VIDEO – New York Times prezintă o înregistrare dură: executarea unor militari sirieni de către rebeli
O înregistrare video care prezintă executarea unor soldați sirieni demonstrează cruzimea de care dau dovadă rebelii în zonele pe care le controlează, creând dileme în rândul guvernelor occidentale, relatează New York Times, în ediția electronică.
Deținuții, șapte în total, sunt soldați sirieni capturați. Cinci dintre ei sunt legați și au urme roșii pe spate. Ei stau cu capetele lipite de pământ în timp ce comandantul rebelilor, cunoscut sub apelativul „Unchiul”, recită un poem revoluționar. După terminarea poemului, acesta îl împușcă în cap pe primul prizonier. Oamenii lui continuă procesul, ucigând toți cei șapte bărbați de la picioarele lor.
Scena, prezentată într-o înregistrare video scoasă clandestin din Siria în urmă cu câteva zile de un fost rebel dezgustat de aceste crime, oferă o privire întunecată asupra modului în care mulți rebeli au adoptat unele dintre tacticile brutale și crude ale regimului pe care încearcă să îl îndepărteze de la putere.
În timp ce Statele Unite dezbat dacă să susțină sau nu propunerea administrației Obama de a ataca forțele siriene pentru folosirea armelor chimice împotriva civililor, această înregistrare, realizată în primăvara lui 2012, se alătură tot mai multor dovezi privind mediul infracțional populat de bande de tâlhari, răpitori și ucigași.
În peste doi ani de război civil, o mare parte din opoziția siriană a format o structură de comandă laxă care a găsit sprijin din partea câtorva națiuni arabe și, într-o măsură mai limitată, din partea Occidentului. Alte elemente ale opoziției și-au asumat o cale extremistă și s-au aliat în mod deschis cu Al-Qaida.
În mare parte din Siria, unde trăiesc și luptă rebelii sprijiniți de Occident, zone din afara influenței guvernamentale au evoluat către o gherilă complexă și un peisaj infracțional. Aceasta a ridicat problema că o acțiune militară americană ar consolida în mod inadecvat extremiștii islamici și criminalii.
Abdul Samad Issa, în vârstă de 37 de ani, comandantul rebel care își conduce luptătorii în această execuție, ilustrează tocmai acest risc.
Cunoscut în nordul Siriei drept „Unchiul” pentru că doi dintre locotenenții săi sunt nepoții lui, Issa conduce un grup relativ necunoscut format din mai puțin de 300 de luptători, a declarat unul dintre oamenii lui.
Comerciant și proprietar de animale înainte de război, Issa a format un grup de luptă la începutul mișcării folosindu-și propriii bani pentru a cumpăra arme și suportând cheltuielile luptătorilor. Motivația lui, susține sursa citată, este răzbunarea.
Tatăl lui Issa i s-a opus președintelui Hafez al-Assad, tatăl actualului lider sirian. El a dispărut în 1982, potrivit declarațiilor lui Issa, care crede că acesta a fost ucis în timpul celor 27 de zile de opresiune guvernamentală împotriva Frăției Musulmane din acel an, perioadă cunoscută ca masacrul Hama.
În perioada respectivă, tânărul Issa era un contestatar vocal al regimului și a fost arestat și închis de două ori, timp de nouă luni în total, a declarat sursa citată. În momentul în care au început revoltele împotriva lui Bashar al-Assad, în urmă cu doi ani și jumătate, familia a văzut în acestea un mijloc de a regla vechile conturi.
La început, persoanele care îl cunosc pe Issa susțin că acesta a fost protestatar, după care a condus luptătorii în mici confruntări, iar anul trecut a organizat o tabără de antrenament în zonele montane din apropiere de Turcia.
În acest an, susține ajutorul lui, el a obținut arme de la rude și oameni de afaceri arabi pe care îi cunoștea din activitatea sa de comerciant și, cel puțin o dată, de la Consiliul Militar Suprem al Armatei Siriene Libere, susținut de Occident. În primăvară, grupul său și-a luat numele de Jund al-Sham, pe care îl împarte cu trei grupări teroriste internaționale și o altă grupare din Siria. Relația sa cu aceste grupări, dacă există, nu este clară.
Fostul ajutor al lui Issa și alte două persoane care l-au întâlnit sau l-au investigat au declarat că acesta pare să își asume identități de conveniență. Dar una dintre tacticile lui a fost să le promită luptătorilor ceea ce el numește „exterminarea” alawiților, minoritatea islamică din care provine familia Assad, pe care Issa o acuză de suferințele din Siria. Acest sentiment l-ar fi putut împinge pe Issa către decizia de a-și executa prizonierii, a declarat fostul său ajutor. Soldații au fost capturați în momentul în care luptătorii lui Issa au atacat un punct de control al Guvernului, de la nord de Idlib, în martie 2012.
Pe telefoanele lor mobile, afirmă fostul luptător, erau înregistrări video cu sodați care violau civili sirieni și îi jefuiau. Issa i-a declarat pe toți infractori și a fost organizat un proces, în care au fost găsiți vinovați, a adăugat sursa citată.
Acesta susține că Issa a aranjat ca execuția lor să fie filmată pentru a-și demonstra acțiunile și a obține finanțare.