Mai multe femei din Egipt, victimele violului în căsnicie, au decis să spargă zidurile tăcerii după mai mulţi ani în care au trăit în teroare. Multe dintre ele au suferit în tăcere, ani în șir, din cauza fricii și a rușinii. Toate au fost mânate însă de dorința de a lupta împotriva violului conjugal, una dintre cele mai cunoscute, dar ignorate forme de abuz în căsătoriile egiptene.
Safaa, în vârstă de 34 de ani, a fost violată de soțul ei, chiar în noaptea nunții. Violatorul, cei care îi devenise soț, i-a lăsat leziuni puternice în zona gurii, cât şi la nivel inghinal.
„În noaptea nunții mele eram la menstruație și nu eram pregătită să întrețin relații sexuale. Soțul meu a crezut că-l evit, așa că m-a bătut, m-a încătușat, mi-a pus mâna la gură și m-a violat”, mărturisește femeia potrivit BBC.
Tânăra a refuzat să depună plângere împotriva soţului ei pentru că știa că în cultura lor violul este un subiect tabu. Totuși, în aprilie, când o scenă dintr-un serial de televiziune numit „Newton’s Cradle”, difuzat în timpul lunii de Ramadan, a arătat câteva momente în care un soţ îşi obliga soția să întrețină relații intime cu el, femeia a decis să rupă tăcerea.
Pentru multe dintre victimele abuzului conjugal, episodul a evocat amintiri dureroase, dar le-a dat și curajul să se deschidă şi să vorbească pe rețelele online pentru a lupta, laolaltă, împotriva tuturor formelor de abuz din căsnicie.
În câteva săptămâni, sute de mărturii au început să curgă. Printre acestea se număra și mărturia unei tinere Sanaa, în vârstă de doar 27 de ani.
Soţul meu era un înger la început. La un an de la căsătoria noastră, eram însărcinată și pe cale să nasc. Ne-am certat pentru un lucru banal și el a decis să mă pedepsească. S-a năpustit asupra mea şi m-a violat. Atunci am avut un avort spontan, mărturisește Sanaa într-un mesaj pe rețelele sociale.
Femeia a luptat cu propriile forțe pentru a obţine divorţul şi acum trăieşte departe de soţul ei, dar continuă să sufere în urma pierderii copilului ei.
În cel mai recent studiu al său, publicat în ianuarie 2015, Consiliul Național pentru Femei (NCW), condus de Guvern, a declarat că în fiecare an au existat în medie peste 6.500 de cazuri de violență conjugală care au implicat viol marital, hărțuire sexuală și practici sexuale forțate.
„Violul conjugal este pus pe seama unei culturi comune aici, în Egipt, care crede că un contract de căsătorie obligă o soție să fie disponibilă pentru relații sexuale 24/7”, spune Reda Danbouki, avocat și director executiv al Centrului de femei pentru orientare și conștientizare juridică.