VIDEO | Ucraina: Barajul hidrocentralei Kahovka a fost distrus. Peste 16.000 de oameni sunt în pericol / Nu există un pericol iminent la Zaporojie

Publicat: 06 06. 2023, 14:20
Actualizat: 06 06. 2023, 15:33

This browser does not support the video element.

Barajul hidrocentralei Kahovka din apropiere de Kherson (sudul Ucrainei, regiune controlată de forțele ruse) a fost distrus, declanșând inundații de proporții.

Armata Ucrainei și NATO au acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul, în timp ce Moscova susține că forțele ucrainene sunt responsabile.

Mii de oameni sunt acum evacuați din comunitățile din zonele învecinate, de teama unor inundații catastrofale.

Hidrocentrala Kakhovka se află în orașul Nova Kakhovka din regiunea Herson din Ucraina, aflată în prezent sub ocupație rusă.

Barajul a fost construit în epoca sovietică și este unul dintre șase baraje de pe cursul Niprului, informează BBC.

Fotografii și videoclipuri de la fața locului arată o breșă masivă în baraj și cantități uriașe de apă curgând în direcția Kherson.

Nu este clar exact când a fost deteriorat barajul pentru prima dată, dar imaginile din satelit verificate de BBC sugerează că starea lui s-a deteriorat de-a lungul mai multor zile.

Ministerul de Externe de la Kiev a acuzat, prin intermediul unui comunicat, forțele ruse, pentru deteriorarea barajului.

„Zeci de așezări de pe ambele maluri ale Niprului sunt expuse riscului de inundații. Unitățile Poliției Naționale și Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Herson iau măsuri urgente pentru evacuarea populației civile din zonele potențial inundabile. Locuitorii de pe malul stâng, ocupat temporar, sunt alertați.

Considerăm bombardarea de către Federația Rusă a barajului ca fiind un act terorist împotriva infrastructurii critice ucrainene, care urmărește să provoace cât mai multe victime și distrugeri în rândul civililor. Atacul terorist asupra Centralei Kahovka a fost intens discutat anterior la nivelul forțelor de ocupație din regiunea Herson și al propagandiștilor de la televiziunile ruse, ceea ce indică faptul că a fost planificat din timp.

Atacarea barajului CHE Kakhovka este un act de terorism ecologic și tehnologic, cel mai mare dezastru tehnologic din Europa din ultimele decenii, încă un exemplu de genocid al Rusiei împotriva ucrainenilor. Acesta este răspunsul Kremlinului pentru țările care solicită discuții de pace cu Federația Rusă”, se arată în comunicat.

Deși nu este clar cât de extinse vor fi inundațiile în aval, există temeri că ar putea fi devastatoare pentru așezările dintr-o zonă în care locuiesc aproximativ 16.000 de oameni.

Imaginile de la Nova Kakhova arată clădiri înconjurate de ape și chiar lebede înotând în jurul unui birou al administrației locale.

Ministerul ucrainean de Externe afirmă că distrugerea barajului este „probabil cel mai mare dezastru tehnologic din Europa în ultimele decenii” și „o crimă de război atroce”.

A fost declarată stare de urgență după incidentul de la Kahovka

Autoritățile pro-ruse din regiune au decreetat stare de urgenţă în oraş după ce structura superioară a barajului s-a rupt şi a inundat parţial zona, arată Agerpres.

Potrivit serviciilor de urgenţă din zonă, aproximativ 600 de case au fost deja inundate în zonă.

Nivelul apei în apropiere de Nova Kahovka, ocupată de Rusia de mai bine de 15 luni, este acum de peste 10 metri, a declarat primarul, Vladimir Leontiev.

Ruperea barajului, despre care Rusia spune că a fost cauzată de un atac cu lansatoare de rachete multiple ucrainene Alder, iar Kievul spune că a fost provocată de o explozie din interiorul hidrocentralei, afectează 14 localităţi cu o populaţie de 22.000 de locuitori, potrivit şefului guvernului impus de Moscova în regiunea Herson, Andrei Alekseenko.

Dezastru ecologic

După explozie, Kievul a anunțat că 150 de tone de ulei de motor au ajuns în apele Niprului după distrugerea barajului.

„Există de asemenea riscul unor noi scurgeri de ulei, ceea ce are un impact negativ asupra mediului”, a denunţat pe Telegram Daria Zarivna, consilieră pentru relaţia cu presa a şefului Administraţiei Prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

Într-un comunicat emis mai devreme marţi, preşedinţia ucraineană a estimat acest „risc de scurgere suplimentară” la „peste 300 de tone”. Pe Telegram, Andrii Iermak a denunţat un „ecocid” – o crimă împotriva mediului – comisă de Rusia.

Nu este un pericol pentru centrala de la Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat marţi că „nu există un pericol nuclear imediat” la centrala Zaporojie după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru.

„Experţii AIEA” prezenţi la centrala Zaporojie „monitorizează îndeaproape situaţia”, a precizat organismul ONU într-un mesaj pe Twitter.

Conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, a cărui apă serveşte la răcirea centralei, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.