VIDEO | Un bărbat a muncit 27 de ani într-un fast-food, fără să ceară nicio zi liberă. Videoclipul viral cu „recompensa” primită i-a adus, în cinci zile, o treime din salariul minim pentru toți anii
This browser does not support the video element.
Cazul unui bărbat care a lucrat 27 de ani într-un fast food, fără să chiulească sau să-și ia liber pentru o zi, a impresionat mii de persoane, atunci când au văzut ce „recompensă” a primit acesta de la angajator, în semn de apreciere pentru loialitatea lui.
Kevin Ford, în vârstă de 60 de ani, lucrează de 27 de ani pentru lanțul de restaurate fast food Burger King, în prezent în unitatea din aeportul din Las Vegas, din statul american Nevada, iar acum câteva zile a publicat pe rețelele de socializare un videoclip în care arată ce recompensă a primit din partea angajatorului pentru anii lucrați aici, fără să rateze nicio tură, relatează Daily Mai cazul bărbatului.
Cum s-a viralizat cazul bărbatului
El enumeră, fără să facă scandal sau să ridice pretenții, ce conține pachetul pe care l-ar fi promit de la angajator pentru cei 27 de ani de lucru. E vorba de câteva mărunțișuri – un bilet la film, o pungă cu bomboane, o cană de cafea, un șnur de gât și niște pixuri. „Loialitatea este recompensată”, a spus el, cu recunoștință, în înregistrare.
Videoclipul s-a viralizat și mulți au început să empatizeze și să spună că Ford merita mult mai mult în momentul în care fiica sa, Seryna a inițiat o cauză pe celebra platformă GoFundMe. Aici, ea a povestit cu, tatăl său a început să lucreze la companie ca tată singur, când a câștigat custodia sa și a surorii sale. Pe măsură ce familia s-a mărit și el s-a recăsătorit, Kevin Ford a continuat să lucreze acolo pentru „asigurarea medicală minunată” și așa a reușit să plătească studiile celor patru fete.
„Tatăl meu continuă să lucreze aici, pentru că, deși arată tânăr, se apropie de vârsta de pensionare și își pierde dreptul la pensie dacă pleacă. În niciun caz nu cerem bani sau nu se așteaptă să primească bai, dar dacă cineva simte că ar vrea să îl binecuvânteze, el ar vrea să își viziteze nepoții”, a scris fiica lui. Nepoții trăiesc în Texas.
În urma acestui anunț, preluat și de mai multe televiziuni în ultimele zile, Kevin Ford a primit peste 141.000 de dolari în donații, iar suma continuă să crească. El a fost invitat să își povestească experiența, și și-a exprimat șocul și recunoștința pentru mobilizarea oamenilor.
Ca urmare a mediatizării cazului, compania Burger King a transmis un punct de vedere, având în vedere comentariile critice. Potrivit companiei, brandul Burger King și numeroasele sale francize din toată țara recunosc și sărbătoresc realizările angajaților care servesc în aceste unități, clarificând că în videoclipul devenit viral este vorba de o recompensă pentru recunoașterea unei performanțe/experiențe pozitive pe termen scurt. În plus, a dat asigurări că există un „program robust de recunoaștere a meritelor angajaților”, pentru aceste „borne”, conform comunicatului publicat de Business Insider.
Cât reprezintă donațiile comparativ cu salariile din SUA
Salariul minim federal în Statele Unite ale Americii este de 7,25 de dolari pe oră, dar sunt state cu propriile legi legate de valoarea salariului minim. Sunt state cu valori chiar duble ale salariului minin, dar în niciun stat nu se poate plăti mai puțin decât minimul federal.
De exemplu, potrivit datelor Statista, în districtul Columbia, acesta e de 15,2 dolari pe oră, iar la capătul opus, în Wyoming, acesta este de 5,15 dolari.
În Nevada, statul în care lucrează Kevin Ford, salariul minim este 9,75 de dolari, respectiv 8,75 de dolari pe oră, dacă angajatorul plătește și asigurare medicală. Salariile minime sunt de cele mai multe ori pentru începători, mai ales în domenii de alimentație publică, iar, istoric, în SUA numărul celor cu salarii la acest nivel a scăzut de la aproape 4 milioane în 1979, la aproximativ 247.000, în anul 2020. Totuși, în anul 2020, numărul celor cu salarii sub nivelul minim a fost mai mare, de aproape 865.000.
Astfel, în medie, la nivel federal, un lucrător cu salariul minim care lucrează 40 de ore pe săptămână câștigă 1.160 de dolari pe lună, și, luând în calcul 52 de săptămâni standard. 15.080 de dolari pe an, potrivit unui site de specialitate, dacă lucrează cu normă întreagă și nu și-a luat nicio zi liberă în plus.
Revenind la cazul lui Kevin Ford, donațiile primite au depășit 141.000 de dolari la ora publicării materialului.
Ceea ce înseamnă că, în cinci zile, bărbatul a încasat 5.185 de dolari pentru fiecare din cei 27 de ani în care a lucrat în celebrul lanț de restaurante fast-food, deci aproape 100 de dolari pentru fiecare din cele 52 de săptămâni standard, respectiv aproape 2,5 dolari pe oră, respectiv aproximativ o treime din salariul minim federal.