Cel puțin 1.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva unei noi legi care limitează scutirea de taxe pentru zeci de întreprinderi mici. Este deja a cincea zi în care maghiarii ies în stradă din cauza măsurilor fiscale susține de Viktor Orban.
Proteste au avut loc în mai multe orașe din Ungaria, inclusiv în capitala țării, Budapesta, pe parcursul întregii săptămâni.
La începutul acestei săptămâni, protestatarii au blocat un pod din Budapesta, în timp ce parlamentul discuta proiectul de lege privind reforma fiscală. Legislația, care a fost adoptată în ciuda protestelor, afectează întreprinderile mici.
Fifth day of civilian, non-partisan protest against Orban’s austerity measures. Historical inflation, crippling currency devaluation, skyrocketing cost of living, foreseeable rolling energy blackouts. Thousands have yet again shut down a main bridge in Budapest. #HeyOrban 🖕🏼 pic.twitter.com/thIktDjsPm
— Tibor M. Kalman (@kalmantibs) July 16, 2022
Pachetul legislativ are impact asupra persoanelor care desfășoară activități independente, deoarece aceștia s-au bazat pe schema de reducere a impozitelor timp de aproape 20 de ani.
Budapest Hungary 🇭🇺👏🏻
Thousands of people protest against a tax reform aimed at increasing the tax rate for small businesses! pic.twitter.com/ldOf2NRkvl
— ChristLIGHT7 (@ChristLIGHT3D) July 16, 2022
După ce proiectul de lege a fost adoptat, partidul de dreapta al prim-ministrului Viktor Orban, Fidesz, a redus plafonul la prețurile la utilități pentru gospodăriile care au consum mai mare, pe fondul creșterii prețurilor la electricitate și gaze, notează DW.
Inflația este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, iar moneda Ungariei, forintul, a atins minime record în raport cu euro și dolarul american, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Ungaria urmează să primească granturi de miliarde de dolari în cadrul fondului de răspuns COVID al Uniunii Europene, dar Bruxellesul încă nu a deblocat aceste fonduri din cauza preocupărilor legate de standardele democratice și de corupție.
„Vreau doar să pot duce o viață normală, să nu fiu nevoit să ciupesc bănuți la sfârșitul fiecărei luni… asta chiar nu este sustenabil”, a spus un protestatar de la mitingul din Ungaria.
În timp ce protestele evidențiază faptul că oamenii sunt supărați de situația economică actuală din țară, prezența relativ mică la vot arată că sentimentul antiguvernamental lipsește chiar și în Budapesta, unde alianța de opoziție a avut cea mai puternică susținere la alegerile din aprilie.
Protestul de sâmbătă a fost convocat de liderul conservator independent, Peter Marki-Zay, care a fost primul contestatar serios al opoziției la conducerea lui Orban la alegerile din aprilie.
Orban, un prim-ministru naționalist, este unul dintre cei mai longeviv lideri ai Europei. El a apărut ca un susținător vocal al politicilor anti-imigrație și un oponent al sancțiunilor energetice dure împotriva Moscovei.