„Viitorul este al femeilor”. Cu toate acestea, 100 de țări din lume au avut până acum doar lideri bărbați
Pe această listă a ajuns și Bangladesh, cel care este, de fapt, statul care a fost condus de femei cea mai lungă perioadă de timp, și Sri Lanka, țară care a scris o pagină de istorie în epoca modernă în 1960, atunci când Sirimavo Bandaranaike a devenit prima femeie șefă a unui guvern din lume.
Marea Britanie are acum cea de-a doua femeie conducător în persoana Theresei May, iar alte state europene, mai ales Țările Baltice și națiunile din Balcani, stau chiar mai bine la acest capitol. De cealaltă parte, țări precum Rwanda, Bolivia sau Cuba nu au în acest moment femei instalate în cea mai înaltă funcție în stat, acestea au cel mai mare procent al politicienilor de sex feminin în Parlament, potrivit Uniunii Interparlamentare.
Femei la guvernare
Indicele Participării Politice din Raportul Parității Globale de Gen ordonează țările în funcție de cât de aproape sunt de a elimina breșa dintre participarea femeilor și cea a bărbaților la cel mai înalt nivel al procesului politic decizional, atât în structurile executive, cât și în cele legislative. Singura țară care a obținut un procentaj de peste 70% este Islanda, iar pe locul al doilea se situează Finlanda, care a redus diferența de gen cu peste 60%.
Într-adevăr, națiunile nordice sunt aflate în fruntea listei, cu Norvegia pe locul al treilea și Suedia pe 6. Totuși, în top 10 nu au ajuns doar statele vestice, pentru că pe poziția a patra se află Nicaragua, pe șapte Bangladesh, Rwanda pe opt și India pe 9, toate înaintea Germaniei care apare abia pe locul zece.
Potrivit raportului citat, 39 dintre statele lumii se află la un procent de sub 10% în privința eliminării participării egale a femeilor și bărbaților în viața politică, iar cel mai mic scor îl au Oman, Liban și Quatar, fiind la un procent de doar 3% în procesul de reducere a decalajului. Dintre țările care au reușit să închidă cel mai mult bucla dintre femei și bărbați și au ajuns în top 10 doar trei au în acest moment lideri femei: Erna Solberg, premierul Norvegiei din octombrie 2013, Sheikh Hasina, primul ministru al Bangladeshului și Angela Merkel, cancelarul Germaniei din anul 2005.