Viitorul premier japonez, despre insulele disputate cu China: Suveranitatea japoneză nu este „negociabilă”

Publicat: 17 12. 2012, 13:12
Actualizat: 29 07. 2014, 23:25

Viitorul premier japonez, conservatorul Shinzo Abe, a declarat luni că suveranitatea japoneză asupra insulelor Senkaku nu este „negociabilă” cu China, relatează AFP, potrivit MEDIAFAX.

„Insulele Senkaku fac parte integrantă din teritoriul japonez. Japonia deține și controlează aceste insule în virtutea unor legi internaționale. Aceast lucru nu este negociabil”, a declarat Abe în timpul unei conferințe de presă, la o zi după ce Partidul-Liberal Democrat (PLD, dreapta) pe care îl conduce a câștigat alegerile legislative din Jaopnia.

Insulele Senkaku, numite Diaoyu de către Beijing, se află în centrul unui conflict teritorial care s-a agravat din momentul în care Tokyo a naționalizat la mijlocul lui septembrie o parte dintre aceste insule nelocuite din Marea Chinei de Est.

Apreciat ca un „șoim” în politica externă, Abe a promis în timpul campaniei să arate fermitate în diferendele teritoriale pe care Japonia le are cu vecinii săi, mai ales cu China.

Liderul conservator a avertizat duminică seara că Insulele Senkaku, revendicate de către Beijing, aparțin Japoniei, după ce cunoscuse de scurt timp estimările unor sondaje care îl prezentau câștigător clar al alegerilor legislative.

„China contestă faptul că (aceste insule) sunt parte inerentă a teritoriului japonez. Obiectivul nostru este să punem capăt acestei revendicări”, a declarat Abe.

„Nu avem intenția să deteriorăm relațiile între Japonia și China”, a adăugat el.

Răspunsul chinez a venit imediat. Luni după-amiază, televiziunea de stat CCTV l-a descris pe bunicul viitorului șef al Guvernului japonez, Nobusuke Kishi, ca un „criminal de război de categoria A”, deși acesta nu a fost acuzat niciodată în mod oficial și nici nu a fost judecat în timpul detenției după înfrângerea Japoniei în 1945.

Manifestații antijaponeze, uneori violente, au avut loc la mijlocul lui septembrie în numeroase orașe chineze după ce Tokyo a naționalizat unele insule. După o săptămână, Beijingul a restabilit ordinea, dar nave guvernamentale chineze traversează zona sau apele teritoriale ale acestor insule.

Joi, un avion guvernamental chinez a survolat arhipelagul și criza s-a ridicat la un alt nivel, Japonia denunțând prima încălcare a spațiului său aerian de la agravarea conflictului.

Autoritățile nipone au denunțat survolul, apreciindu-l „extrem de regretabil” și a trimis imediat avioane de vânătoare F-15.

Într-un comentariu publicat înainte de anunțarea primelor rezultate ale alegerilor japoneze de duminică, agenția oficială China Nouă i-a îndemnat pe învingători, oricare ar fi, „să conceapă politica externă în perspectivă pragmatică și pe termen lung”, permițând Japoniei „să își destindă relațiile tensionate cu vecinii”.

Agenția și-a exprimat îngrijorarea față de „mesaje alarmante” venite din partea unor formațiuni care pledează pentru intrasigență la adresa Beijingului.

„Aceste politici, dacă vor fi implimentate, vor degrada mai mult relațiile Japoniei cu vecinii săi și vor ascuți riscurile politice și militare în regiune”, subliniază ea.

În septembrie, secretarul american al Apărării Leon Panetta, aflat în trecere la Tokyo, a avertizat că tensiunile teritoriale actuale din Asia, mai ales între China și mai multe state din regiune, ar putea declanșa un război dacă Guvernele vizate continuă „provocările”.

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro