Viitorul se pregătește la Bruxelles. Ursula von der Leyen livrează Starea Uniunii Europene. De câte ori va menționa cuvântul „război”?
Prima femeie președinte al Comisiei Europene se pregătește să livreze, probabil, ultimul ei discurs despre Starea Uniunii Europene. Se va întâmpla pe 13 septembrie, conform anunțului făcut, luni, de Comisia Europeană, pe rețeaua de socializare X.
Președintele Ursula von der Leyen se va adresa europenilor, făcând un bilanț al realizărilor anului trecut și prezentând prioritățile noastre viitoare, se arată în anunțul Comisiei Europene.
📅 Save the date: #SOTEU 2023!
Discursul din anul 2022 a fost mai puțin despre Uniunea Europeană și mai mult despre războiul din Ucraina.
Pe 14 septembrie 2022, von der Leyen, îmbrăcată într-o rochie albastră și un sacou galben, deschidea adresarea de aproape o oră cu ideea solidarității cetățenilor europeni împotriva dușmanilor din est.
Putin va eșua, iar Ucraina și Europa vor învinge, spunea von der Leyen în fața parlamentarilor europeni.
Cu Ucraina în prim-plan, tonul discursului din 2022 a fost mai apăsat decât în anii precedenți. Numai cuvântul „război” a fost menționat de 16 ori. Ceea ce a arătat clar prioritățile Executivului european pentru anul care a urmat.
Dintr-o analiză făcută de Politico, reiese că a von der Leyen a menționat termenii: Ucraina de 19 ori, ucrainean, de 9 ori, solidaritate de 11 ori și rus de 8 ori, într-un discurs care a avut 5.750 cuvinte.
Printr-o comparație, în discursul din 2021, la 7 luni de la invazia Ucrainei de către Rusia, von der Leyen a menționat Ucraina o singură dată și războiul de două ori.
În anul care a urmat, Uniunea a început să resimtă efectele războiului din Ucraina și ale sancțiunilor împotriva Rusiei. A început o adevărată cursă de ieșire de sub dependența gazelor rusești, zona euro a atins un record al inflației de 10,6% iar tema securității blocului comunitar a născut ideea unei armate europene.
Mai mult decât atât, invazia Ucrainei de către Rusia a readus extinderea pe agenda Uniunii Europene, de data aceasta ca un imperativ geopolitic.
Acesta a împins Consiliul European din iunie anul trecut să acorde Ucrainei și Moldovei statutul de candidat, recunoscând în același timp eligibilitatea Georgiei pentru aderare și sprijinind aderarea accelerată în Balcanii de Vest.
Foto: X/ Ursula von der Leyen
CITEȘTE ȘI: